Sisačka gradonačelnica najmanje troši na „reprezentaciju“

imp

261020211635271764.jpeg

Gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak i sisačka grdaonačelnica Kristina Ikić Baniček najštedljiviji su gradonačelnici u Hrvatskoj. Pokazalo je to isitraživanje novog informativnog portala gradonacelnik.hr, u kojem je analizirano koliko koji gradonačelnik troši, odnosno koliko je potrošio na reprezentaciju.

Analitičari portala Gradonačelnik.hr pročešljali su podatke Ministarstva financija za 2014. (podaci za prošlu godinu još uvijek nisu kompletirani) i usporedili podatke o troškovima reprezentacije po gradovima po dva kriterija – u odnosu na broj stanovnika, te s obzirom na udio u proračunu. Dobili su tako top liste deset najštedljivijih po jednom i drugom kriteriju, a usporedbom ove dvije liste vidi se da se čak pet gradonačelnika/ca (Sisak, Pula, Samobor, Kaštela i Zagreb) nalaze na obje.

Tako je istraživanje pokazalo da je naša gradonačelnica godišnje potroši 2,567 kuna po glavi stanovnika na reprezentaciju, što na godišnjoj razini ( 2014. godina) iznosi 122.602 kuna.

Proračunska stavka “reprezentacija” obuhvaća sva čašćenja, ručkove, poklone i druge aktivnosti koje gradonačelnici koriste kako bi podigli svoj ili ugled grada. Problem je, što su primijetili i sami autori istraživanja, što gradonačelnici često taj novac koriste rastrošno i bahato, pa je i cilj ovog istraživanja pohvaliti one koji novcem raspolažu razumno.

Na tom će portalu uskoro izaći i s podacima o tome koji gradonačelnici najmanje troše na službena putovanja, a koji najviše izdvajaju za stipendije i školarine. Pod posebnim povećalom portala bit će i subvencije za poljoprivredu i gospodarstvo, naknade građanima te izdvajanja za kulturu.
Više na http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/stanko-majdak-najskromniji-je-hrvatski-gradonacelnik

najčitanije