Saborski imunitet štiti sisačku gradonačelnicu od kaznenog postupka

imp

Gradonačelnica Kib

Na nedavnim parlamentarnim izborima zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru iz VII. izborne jedinice osvojila je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

Mjesto u Hrvatskom saboru donosi i zastupnički imunitet koji po članku 76. Ustava Republike Hrvatske znači da „Zastupnik ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez odobrenja Hrvatskog sabora.“

 

Zastupnički Imunitet Ustav Rh

Upravo je zastupnički imunitet zaštitio Ikić Baniček od nastavka kaznenog postupka koji je 2018.godine protiv nje pokrenuo novinar Igor Ahmetović.

 

Općinski sud u Sisku je krajem 2021.godine presudio da je Kristina Ikić Baniček kriva jer je naštetila časti i ugledu privatnog tužitelja na internetskim stranicama Grada Siska.
Ikić Baniček je osuđena na novčanu kaznu od 100 dnevnih iznosa u iznosu od po 350 kuna, što ukupno iznosi 35 tisuća kuna, ali se ta kazna neće izvršiti ako okrivljenica u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Prema toj presudi, Ikić Baniček je dužna platiti troškove kaznenog postupka u iznosu od 9 tisuća kuna.

 

Gradonačelnica je uložila žalbu na presudu tako da ona nije postala pravomoćna, a sada će i taj postupak pričekati jer je privremeno prekinut.

 

Naime, Mandatno – imunitetno povjerenstvo je na sjednici održanoj 28.svibnja, jednoglasno predložio Saboru odbacivanje zahtjeva Županijskog suda u Šibeniku, budući da bi vođenje kaznenog postupka “moglo onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove dužnosti te time utjecati na neometanost rada Hrvatskoga sabora.”

 

U periodu obustave postupka ne teče rok zastare tako da se postupak može nastaviti kada Kristina Ikić Baniček više ne bude zastupnica u Hrvatskom saboru.

 

Igor Ahmetović dobio spor protiv gradonačelnice Kristine Ikić Baniček

 

 

 

najčitanije