Sisačka burza rada bilježi više od 6 tisuća nezaposlenih

imp

Nezaposlenost na području Siska i Banovine, prema evidenciji sisačkog Zavoda za zapošljavanje, u ožujku je porasla 2,8% u odnosu na veljaču, nezaposleno je 6.216 osoba, što je za 169 osoba više nego u veljači.
U odnosu pak na isto vrijeme prošle godine, znači ožujak 2019.godine, manje ih je za 8% posto, odnosno za 542 osobe.

U odnosu na veljaču 2020. godine, broj nezaposlenih koncem ožujka veći je u sedam ispostava Područnog ureda Sisak u Ispostavi Glina 1,6%, Ispostavi Gvozd 2,1%, Ispostavi Hrvatska Kostajnica 4,2%, Ispostavi Petrinja 5,3% Ispostavi Sisak 2,4%, Ispostavi Sunja 4,5% te Ispostavi Topusko 0,7%. Smanjenje broja nezaposlenih zabilježeno je u Ispostavi Dvor 2,3%.
Prema razini obrazovanja, u evidenciji je najviše onih koji imaju trogodišnju srednju školu kao i KV i VKV radnici, gotovo trećina svih nezaposlenih, a s tek nešto manjim brojem slijede osobe sa završenom osnovnom školom, dok ih je najmanje sa završenom gimnazijom – 2,5 %.
Prema dobnoj strukturi, najveći udio čine ljudi u dobi od 55 do 59 godina, njih 17,0%.
Tijekom proteklog mjeseca u evidenciju nezaposlenih na sisačkom zavodu prijavilo se 539 osoba koje su bile zaposlene, a većina je prestala raditi zbog „poslovno uvjetovanog otkaza zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga“. Istovremeno je 314 osoba iz evidencije dobilo posao, od čega njih 12 u inozemstvu.
Ukupno je tijekom prošloga mjeseca prijavljeno 156 slobodnih radnih mjesta i to većinom za stručnjake i znanstvenike, inženjere i tehničare, za uredske i šalterske službenike, za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji te za uslužna i trgovačka zanimanja.
U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom 2020. godine, novouključeno je 157 osoba: 124 u obrazovanje nezaposlenih, 5 u potpore za samozapošljavanje i 28 u potpore za zapošljavanje.

najčitanije