Rock 'n' roll slušaonica na Šetnici

ibb

261020211635206812.jpeg

U subotu navečer na Šetnici Slave Striegla slušat će se rock n roll klasici, u čast prvom sisačkom rock bendu Dijamanti, ali i u čast rock n rollu. Riječ je o inicijativi poznatog Siščanina Krešimira Butkovića, zaljubljenika u rock glazbu i dugogodišnjeg štovatelja sisačkih Dijamanata:
”Moja malenkost će biti DJ, puštat ću rock standarde 60-ih i 70-ih i nadam se da će se Siščani odazvati, da se nakon svih ovih muka izlolacije malo opustimo i zaplešemo uz dobru glazbu”, kaže Butković, dodajući kako je upravo VIS Dijamanti zaslužan za stvaranje njegova glazbenog ukusa, ali i intenzivne zainteresiranosti za rock n roll, koja traje i danas.
”Ja sam ona generacija koja je davno, u starom sisačkom klubu prije više od 50 godina slušala i gledala sisačke Dijamante i uživala u rock ‘n’ rollu. I potaknula u meni ljubav prema toj glazbi. Sve ove godine, od tada pa do danas, ja još uvijek pratim i volim rock ‘n’ roll. I zato je bila ideja, obzirom da je jako puno vremena prošlo od djelovanja prvog rock benda, da se kroz slušanje te glazbe vratimo malo u te najplodonosnije godine rock ‘n’ rolla. Bit će to druženje uz glazbu koju većina nas zna, a bit svega je i da se nakon svega okupimo na svježem zraku i da se svi skupa razveselimo.”

Osim dobre zabave, bit će ovo i dobra prilika podsjetiti na izvorne zvuke rock ‘n’ rolla, kakve u suvremenoj glazbenoj produkciji više ne možemo čuti – kaže Butković: ”Rock ‘n’ roll trendovi kakvi su tada bili danas, bez uvrede, više ne postoje. To je je jedna specifična vrsta glazbe. Sve je počelo prije 65 godina u Americi, kada je na temeljima bluesa, countryja, gospela i jazza nastao taj jedan novi ritam, zanimljivi četveročetvrtinski takt s naglaskom bubnja na drugu i četvrtu dobu i ta je glazba pomela glazbeni svijet. Rock ‘n’ roll je djelovao pozitivno na puno stvari. Govorio je ponajviše o ljubavi, o ratu, gladi…znači, nije to bila samo rock glazba. Bila je to rock revolucija koja je pokrenula svijet. Na žalost, uz rock je išlo i ono što je bilo negativno: previše droge i previše alkohola. No, eto, vremena su bila takva, ali i uz današnju glazbu ide puno toga što ne bi trebalo”.

Ideja je da se ovakva rock druženja nastave i dalje, a budući da je od prošle jeseni za takve događaje ponovno na raspolaganju Stari klub – nekad glavno urbano okupljalište, upravo taj prostor mogao bi postati domaćin inicijativama poput ove koja nam se sprema za subotu: ”Vjerujem da će nešto slično biti na jesen u Starom klubu. Trebalo je biti u ožujku, zbog korona virusa je odgođeno, ali ja se nadam da će se uspjeti organizirati negdje u 10. mjesecu”, kaže Butković, pozivajući još jednom na večernje rock n roll druženje na Šetnici Slave Striegla, namijenjeno svim generacijama – i onima koji su svoju mladost proveli uz izvorne zvuke rock glazbe, a još više onima koji se s tom glazbom tek upoznaju: ”Osobno bi me veselilo da se skupi što više ljudi, a posebno mladih – znam da ima onih koji poznaju tu glazbu, ali siguran sam da ima i onih koji ju baš nisu imali priliku slušati. Pa možda nastave tradiciju slušanja rock ‘n’ rolla u Sisku. Moje generacije uskoro više neće biti pa se nadam da će mladi nastaviti…”.

Rock n roll slušaonica održava se u subotu, 13. lipnja na Šetnici Slave Striegla s početkom u 20 sati.

najčitanije