Ramazanska poruka – čestitka glavnog imama MIZ Sisak Alem ef. Crnkića

Alem Crnkić

“Islamski vjernici dočekuju najblagoslovljenije i najdragocjenije duhovno vrijeme u godini, mjesec Ramazan, deveti mjesec po lunarnom (hidžretskom) kalendaru koji nastupa u srijedu, 22.ožujka/marta 2023. sa zalaskom sunca odnosno akšamom, a prvi dan ramazanskog posta je u četvrtak, 23.ožujka/marta 2023. godine.

 

Svaki Ramazan je nova prilika za osvježavanje i jačanje duhovnog stanja islamskih vjernika kroz izvršavanje posta kao temelja islama čiji je glavni ishod postizanje bogobojaznosti, a put prema njoj je kvalitetnije vladati sa samim sobom prevenirajući neprihvatljivo ponašanje i rukovoditi slabostima kako bi kroz jednomjesečnu “ramazansku školu” ostvarili najbolju verziju sebe kao i zdravom interakcijom/ponašanjem prema društvenom okruženju.

 

U Ramazanu svako dobro djelo i dobročinstvo ima posebnu i multipliciranu vrijednost kod Uzvišenog Allaha, dž.š. zbog čega se vjernici natječu u dobrim djelima pokazujući senzibilitet prema potrebitima i ranjivim skupinama (starijima, nemoćnima), a materijalno izdvajanje imovine kroz islamske ibadete zekat i sadekatu-l-fitr svjedoče da ne možemo biti potpuni vjernici ukoliko mi imamo, a drugi nemaju. Sve što dijelimo i dajemo, dajemo ustvari za svoje dobro i dobro svojih bližnjih kojima želimo sve najbolje.

 

Islamski vjernici grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije posebno se raduju ovogodišnjem Ramazanu koji bi mogao biti najposebniji i najljepši Ramazan u periodu od 56 godina od utemeljenja Zajednice.

 

Posebnost i jedinstvenost dočeka najposebnijeg mjeseca u godini za islamske vjernike je zbog najljepše slike pred očima koja je postala realnost i obistinjenje najdugovječnijeg sna, čežnje i želje više generacija muslimana na ovim prostorima, a to je slika i osjećaj blagodati džamije i Islamskog centra koju koristimo već više od pola godine.

 

Nakon više od pet desetljeća provedenih ramazana u tijesnim i neadekvatnim sobama, islamski vjernici Siska i Sisačko-Moslavačke županije prvi ramazan dočekuju sa mogućnošću da prigodom obavljanja molitve vide i osjete jedni druge i da imam može vidjeti sve vjernike na istom mjestu. To je poseban osjećaj i doživljaj!

 

Zato je važno da budemo zahvalni Bogu Svemogućem što nas je počastio da smo to doživjeli kao što je potrebno ljudski biti zahvalan svim vakifima i dobročiniteljima koji su se ugradili u trajno dobro upućujući dovu Svemilostivom da ih nagradi za ovo trajno dobro djelo.

 

Pozivam islamske vjernike da ovogodišnji Ramazan participiraju u ramazanskim aktivnostima u posebnom ozračju i okrilju Islamskog kulturnog centra u Sisku. Našim sugrađanima se zahvaljujemo što su prepoznali Islamski kulturni centar onako kako smo i željeli, kao trajnu vrijednost našeg grada te su vrlo rado viđeni gosti i posjetitelji.

 

Neka i ovaj Ramazan donese duhovnu svježinu u naše živote, a našim postom, i svim dobrim djelima da ostvarimo blizinu Milostivog u mjesecu najizraženije Njegove Milosti, molimo Uzvišenog Allaha, dž.š. da u svakom dobru zapostimo, mjesec Ramazan ispostimo i da ga oplemenimo sa što više dobročinstva i dobrih djela. Amin!

 

Ne zaboravimo da baš u Ramazanu u okrilju ramazanskih noći upućujemo dove (molbe) Svemogućem da bolesnima podari ozdravljenje, nezaposlenima opskrbu, potrebitima, onima u nevoljama i problemima snagu i utjehu te da se sjetimo svih nestalih, poginulih branitelja muslimana Domovinskog rata koji su braneći vrijednosti slobode, časti, doma otišli u vječnost!

 

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!”

najčitanije