Bajramska poruka-čestitka glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkića.

“Zahvalni Stvoritelju svih svjetova što smo proživjeli još jedan Ramazan u našem životu, tužna srca ispraćamo Ramazan, najblagoslovljeniji mjesec u godini za islamske vjernike, svjesni da nas ni jedan mjesec u godini više ne posveti razvijanju intenzivne pobožnosti i jačanju svijesti o nama samima, našem odnosu prema životu i ljudima u našem okruženju kao što to čini Ramazan.

 

Ramazan je poseban i mi se trudimo u njemu biti posebni, biti najbolja verzija sebe.

 

Ramazan nam uvijek dođe kada nam je najpotrebniji, kada ga najviše trebamo da nas usmjeri ka jačanju i nadogradnji svijesti o tome tko smo i kakva je svrha i smisao življenja na ovome svijetu.

 

Zato smo se u Ramazanu trudili da ibadetima (bogoslužjem), dobročinstvom, dobrim djelima, posvjedočimo svrhu i smisao življenja na ovome svijetu, a to je da osjećamo, mislimo, činimo, promoviramo i radimo dobra i plemenita djela želeći drugima isto što i sebi.

 

Upravo je to najveći ideal islamskog vjernika koji nastoji oživjeti i oživotvoriti te riječi koje nam je kao emanet ostavio najbolji uzor, poslanik Muhammed, a.s. čiji je stil življenja bio u skladu tih riječi.

 

Ni u jednom drugom mjesecu u godini, islamski vjernici se ne trude više izgraditi zajedništvo, empatiju i suosjećanje prema najranjivijim skupinama društva kao u mjesecu Ramazanu.

 

Osvanuti na bajramsko jutro sa iskustvom i doživljajem Ramazana u punini vjere je neopisiv duhovni trenutak i doživljaj unutarnjeg ispunjenja i radosti kojeg nažalost ne mogu osjetiti oni koji ne budu u zagrljaju i u okrilju Ramazana.

 

Ramazanski bajram dolazi kao glavni poklon, dan radosti, uspjeha i pobjede zbog ostvarenja vjerničkih ambicija u Ramazanu za sve one koji su Ramazan proveli u postu i bajram je najveći dar za postače, one koji su se Ramazanu radovali kao najdražem mjesecu-gostu u godini. Zato se i bajram naziva Ramazanski bajram.

 

U bajramskim danima jačanje obiteljskog, rodbinskog, prijateljskog i susjedskog zajedništva su krunske vrijednosti koje dolaze do izražaja, a muslimanske porodice otvore srca i vrata svojih domova da ugoste ljude koje poštuju i koji njih poštuju i uvažavaju te da podijele bajramsku radost.

 

Zato je posebno važno da se u bajramskim danima, koji traju s razlogom tri dana, sjetimo

najranjivijih skupina, starijih, nemoćnih, socijalno-potrebitih i svih onih kojima bi u bajramskim danima mogli izmamiti osmijeh na licu, sreću i radost u srcu.

 

Drugi dan Ramazanskog bajrama je Dan šehida, dan poginulih, nestalih i umrlih branitelja islamske vjere koji zaslužuju da se sjetimo njih i njihovih obitelji pažnjom i odavanjem počasti.

 

Svim vjernicima islamske vjere na području grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije neka bajramski dani budu prožeti zdravljem, blagostanjem i osjećajem zadovoljstva,

zahvalnosti, sreće i radosti.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

URIME ZEMEFET BAJRAMIN! BAHTALO BAJRAMO!

 

Kullu am ve entum bil hajr!

najčitanije