Rafinerci prosvjedovali protiv zatvaranja

mradenovic

Dvjestotinjak radnika rafinerije jutros je na KP-6 prosvjedovalo protiv zatvaranja sisačke rafinerije. Radnici su blokirali prometnice kojima se otprema gorivo iz Rafinerije, tako da nešto više od sat vremena, autocisterne nisu mogle izaći iz kruga tvornice.
„Želimo poslati poruku Vladi da je ova rafinerija profitabilna, da ima budućnost i da može raditi. Znamo koji je cilj Mađara, a mi nažalost, nemamo Vladu koja bi stala iza svojih ljudi i svoje proizvodnje…“ rekao nam je sindikalist Merlino Koren. Ipak, podršku u prosvjedu, jednom od mnogih koji slijede, pružili su svojim dolaskom na KP-6, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zamjenici Ivica Rendulić i Marko Krička te predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić. Najava prekida prerade nafte u INA Rafineriji nafte Sisak, bila je tema i prošlotjedne sjednice Predsjedništva Gradskog vijeća Grada Siska, a s koje je upućen zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske, kao dioničaru s udjelom od 44 % u vlasništvu nacionalne naftne kompanije, da izvrši pritisak preko hrvatskih članova Uprave INA d.d. i stavi u mirovanje ili povuče odluku o prestanku prerade nafte u Rafineriji Sisak do ispunjenja određenih uvjeta.
„Licemjerno je reći da se Rafinerija zatvara jer radi sa 30 % kapaciteta, a odluku da se radi sa 30% je donio MOL. Nema alternative proizvodnji nafte u Sisku dok god se hrvatska nafta slijeva iz obližnjeg Strušca u spremnike u Sisku. Gašenje sisačke Rafinerije je isključivo politička odluka koja nema temelja u poslovnim rezultatima sisačke Rafinerije“, naglasila je gradonačelnica Ikić Baniček.
rafinerija 2
Koordinator Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić, optužio je i Službu ljudskih resursa da svakodnevno radi pritisak na radnike da prihvate otkaz ili odu u mirovinu.
„Svakodnevno zovu radnike i nude im otpremnine, posebno starijima i onima koji imaju nekakvo oštećenje za rad. Time žele umanjiti ovu oštricu koja je danas vidljiva ovdje, a podsjećam da je i sada traje proces otpuštanja oko 160 radnika iz cijele Ine“, poručuje Sekulić.
Ovo je prvi prosvjed kojemu cilj nije bila masovnost, kaže Sekulić te dodaje kako će prosvjedi nastaviti dalje. Budući prosvjedi bit će bliže centru Siska i vlasti u Zagrebu.
Obraćanje Predraga Sekulića radnicima možete pogledati ovdje.

najčitanije