Prva roda vratila se u Lonjsko polje

imp

Iako proljeće kalendarski nije započelo s toplijim danima priroda se budi. Među prve vjesnike proljeća svakako se podrazumijeva i povratak, odnosno dolazak ptica selica iz Afrike.
U petak je u svom gnijezdu u Jasenovcu uočena prva roda u Parku prirode Lonjsko polje, javili su iz Parka prirode.

 

„Glavna karakteristika po kojoj se roda razlikuje od drugih ptica je suživot s čovjekom. Bijele rode vole život u naseljenim područjima zbog izobilja hrane i suživota s čovjekom. Tradicionalan način poljoprivrede, a posebno livade košanice, omogućuju rodama lak pronalazak hrane. Zbog toga se često iza traktora, koji kosi travu, može vidjeti roda kako hoda i traži hranu. Također, rode u naselju pronalaze slamu, sijeno i blato koji su im potrebni za popravak i izgradnju gnijezda na tradicijskim drvenim kućama ili na električnim stupovima u selima.
Tijekom zimskih mjeseci rode žive u Africi jer kod nas u tom razdoblju nemaju dovoljno hrane za život. U Hrvatskoj najčešće borave od ožujaka do sredine kolovoza.“, kažu iz Parka prirode Lonjsko polje otkrivajući o nekoliko zanimljivosti vezanih uz rode.

 

„Najpoznatija legenda vezana uz rode je „ rode donose djecu“, za kuću koja ima rodino gnijezdo legenda kaže da će bit puna djece. Također, priča se da su rode dobri vatrogasci jer dok poje mlade na krovovima kuća obično zaliju i krov koji bude vlažan pa se na taj način smanjuje mogućnost požara. U narodu se vjeruje da su rode dobri prognostičari vremena: ako rode ranije odlete u u Afriku, čeka nas jako hladna zima, a ako odlete kasnije time prognoziraju blažu zimu.“, rekli su iz Parka prirode.

 

 

Foto – Park prirode Lonjsko polje

najčitanije