Posjetite Čigoč, mjesto skladnog suživota čovjeka i rode

imp

Cigoc

Osim po bijelim rodama prepoznatljiv je i po iznimno očuvanoj tradicijskoj arhitekturi

U samom srcu Parka prirode Lonjsko polje smjestilo se europsko selo roda – Čigoč.

Zbog iznimno pogodnih uvjeta gotovo na svakoj kući, štali ili nekom drugom objektu gnijezde se bijele rode.

 

Čigoč – selo s više roda nego stanovnika

Na ovo područje obično dolaze sredinom ožujka, a odlaze krajem kolovoza u toplije krajeve Afrike da bi se sljedeće godine ponovno vratile. Prijašnjih godina, nevjerojatnim se čini, da je u selu bilo više roda nego mještana.

Čigoč je mjesto gdje možete promatrati bijele rode iz velike blizine, čuti kako međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova, vidjeti roditelje kako krilima štite svoje mlade od prejakoga sunca ili borbu mladunaca za kakav ukusni zalogaj.

U jednoj od drvenih kuća nalazi se informativni i edukativni centar Parka prirode Lonjsko polje u kojem je obnovljena mala tradicijska stolarska radionica. U selu se također može razgledati etnoizložba tradicijskih alata i predmeta, vezanih uz seosko domaćinstvo u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Na obiteljskom imanju koje se bavi seoskim turizmom mogu se kušati tradicionalna jela i pića, a potom proći pješačkim stazama u neposrednoj okolici sela te nakon toga odmoriti i prespavati.

 

Zašto rode vole Čigoč otkrijte na Štrokovu

Svake godine, posljednje subote u lipnju, u Čigoču se održava velika proslava Dan roda „Štrokovo“ s bogatim kulturnim, rekreativnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima.
Čigoč je savršeno mjesto za odmor gdje ćete doživjeti sklad suživota prirode i čovjeka i uživati u očuvanoj arhitekturi drvenih posavskih kuća pa i boraviti u njima.

 

 

Foto – Turistička zajednica SMŽ

najčitanije