Prezentacija arheoloških nalaza na kolodvoru

imp

251020211635202565.jpeg

Na Željezničkom kolodvoru u Sisku u tijeku je izvedba zadnje faze uređenja u sklopu rekonstrukcije perona i izgradnje nadstrešnice. Ova faza, rekla nam je Ivana Miletić Čakširan, iz Konzervatorskog odjela Sisak, uključuje prezentaciju iznimno vrijednih arheoloških nalaza koji su nađeni prilikom zaštitnog arheološkog istraživanja tijekom rekonstrukcije kolodvora: „ Što se tiče rekonstrukcije perona i izvedbe pothodnika Željezničkog kolodvora od 2013. do 2016.godine provedena su zaštitna arheološka istraživanja. Pri tome su pronađeni iznimno vrijedni arheološki nalazi poput traga rimskog carda, glavne rimske prometnice koja je prolazila Sisciom i dio rimskog foruma, glavnog trga nekadašnje Siscie. Osim tih nepokretnih nalaza pronašli smo puno pokretnih, vrlo vrijednih nalaza koji su nam upotpunili do sada neke nepoznanice o životu u Siscii, trgovini, o važnosti same Siscie. To nam je bio signal da ovako vrijedni nalazi ne mogu proći bez njihove prezentacije. Od tada do ove godine zajedno s investitorom radimo na ideji i projektu prezentacije tih vrijednih nalaza i samog nalazišta. Konačno je došla i ta zadnja faza, odnosno realizacija dugogodišnjeg rada na osmišljavanju i projektiranju same prezentacije.“

čekaonica kolodvor 7 čekaonica kolodvor 6 čekaonica kolodvor 5

Do sada je uređena čekaonica, a u tijeku je postavljanje infopanela o arheološkim nalazima. „Projekt se sastoji od nekoliko dijelova. Zamišljeno je da samim dolaskom na željeznički kolodvor, već na samom ulazu putnici se upoznaju sa samom lokacijom i s onime što se tamo dogodilo. Na peronima, samom ulazu u kolodvor i na svim mjestima na kojima se istraživalo bit će postavljeno devet infopanela. Osim infopanela uređena je i čekaonica na način da se prezentirala povijest Siska, izgradnje željezničkog kolodvora i tijek samih arheoloških istraživanja. Slikovnim materijalima su djelomično prezentirani nalazi koji su nađeni.“, kaže Miletić Čakširan.

čekaonica kolodvor 4 čekaonica kolodvor 3 čekaonica kolodvor 2

Osim čekaonice i infopanela, bit će napominje Miletić Čakširan, uređen i pothodnik: „ U pothodniku se postavlja vitrina u kojoj će biti prezentiran presjek arheoloških slojeva koji su na kolodvoru istraženi. To znači da će se u mjerilu 1:2 prezentirati ono što je nađeno kada smo se 10 m spustili u zemlju. Priča ne staje samo s tim nego je u tijeku i restauracija kamenih ploča rimskog foruma koje će nakon restauracije biti postavljene na kolodvoru kao muzejski izložak.“
Očekuje se da će sama prezentacija, odnosno da će svi radovi osim postavljanja foruma, biti završena do kraja ove godine. Svi segmenti kako se završavaju tako će biti dostupni Siščanima i turistima.

Ovo je jedan suvremeni način prezentacije Siscie i svakako će dati mogućnost Siščanima i njihovim gostima da upoznaju bogatu baštinu na kojoj žive.
Koncept prezentacije osmislio je Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture i medija RH, a projekt je izradilo Željezničko projektno društvo d.d.

najčitanije