Prvi elektromotorni vlak stigao u Sisak

imp

vlak političari 2

Na željeznički kolodvor u Sisku iz Zagreba je stigao prvi elektromotorni vlak.

Riječ je o vlakovima koje je proizveo Končar u sklopu projekta “Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektro-motornim vlakovima”.

S vlakom koji će od danas voziti na liniji Sisak – Zagreb dovezli su se predsjednici Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Končara te ministar Šime Erlić.

Izvanredno jedno iskustvo vožnje vlakom koji je hrvatski proizvod. 40 – ak minuta Zagreb – Sisak, vrlo udobne, ugodne i brze vožnje, oko 140 km/h se kretao vlak. Dosta tiha vožnja u rashlađenim novim vlakovima HŽ Putničkog prijevoza. Jedna pozitivna priča koja je finacirana sredstvima EU fondova kroz jedan veliki, starteški i državni projekt nabave 21 elektromotornog vlaka. Vlakovi su dobar i siguran izvor prijevoza i nisu štetni za okoliš.“, rekao je ministar Erlić dodajući da je ukupna vrijednost projekta 170 milijuna eura.

 

 

Kupljen je 21 vlak, a do sada ih je nabavljeno 12, a dalje će se isporučivati tempom od 1-2 vlaka mjesečno.

Ovi vlakovi postižu brzinu od 160 km/h i imaju 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta. Vlak je duljine 75m, a moguće je tehnički spajati kompozicije od 2-3 vlaka. Vlakovi su četverodijelne niskopodne kompozicije opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom.

 

 

Ministra je dočekao župan Ivan Celjak koji je naglasio kako je ovaj vlak vrlo značajan za sve koji rade i školuju se u Zagrebu.

„Danas je povijesni dan za Sisačko-moslavačku županiju jer danas je prvi puta Sisačko-moslavačka županija povezana sa Zagrebačkom županijom elektromotornim vlakom. To je još jedan od projekata koji provodi Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva prometa, a u cilju što bolje povezanosti Sisačko-moslavačke županije sa Zagrebačkom županijom. Prije 15-ak dana krenula je linija od Vukovara do Splita, preko Novske, Sunje i Siska, što znači da stanovnici Sisačko-moslavačke županije svaki dan mogu ići u Split i isto tako svaki dan se vratiti. Do 12. mjeseca očekujemo dvije linije brzog vlaka Sisak-Zagreb, s tim da će vlak dolaziti u Zagreb prije početka radnog vremena te će se vratiti u Sisak nakon završetka radnog vremena. To je vrlo značajno za moje sugrađane koji rade u Zagrebu. Kada uzmemo u obzir da je slavonski dio Sisačko-moslavačke županije izvrsno povezan autocestom do Zagreba, a isto tako očekujemo i dovršetak autoceste do Siska iduće godine, što znači da ćemo imati sjajnu povezanost i putem željeznice i putom ceste do Zagreba. To je vrlo važno za stanovnike Sisačko-moslavačke županije jer mnogi ili studiraju ili rade u Zagrebu. Ako uzmemo u obzira da ćemo izgraditi 36 zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, od toga 20 zgrada s po 19 stanova ovdje u Sisku, očekujemo da će mladi htjeti ostati živjeti u Sisku. Kada uzmemo u obzir cijenu stana u Zagrebu i cijenu stana u Sisku te kada uzmemo u obzir prometnu povezanost Siska i Zagreba, odnosno Petrinje i Zagreba, vjerujemo da će ovaj sisački dio Sisačko-moslavačke županije biti poželjan za život i mladim obiteljima koji možda nisu rođeni na području Sisačko-moslavačke županije.“, rekao je župan.

 

Državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekao je da su u tijeku veliki infrastrukturni projekti vezani uz HŽ Infrastrukturu, ali i da je u tijeku velika obnova kompletne flote željezničkih putničkih vlakova.
Gospočić je najavio i da se od sljedeće godine ide u snažnu obnovu lokalnih i regionalnih pruga, a među njima bi se mogla naći i pruga Sisak – Petrinja.
Tu prugu ne možemo financirati europskim sredstvima. Mi ćemo iznaći iz kreditnih ili sredstava Državnog proračuna, da i taj dio pruge, otprilike 10-ak kilometara, u konačnici obnovimo, u rekonstrukciji kompletne željezničke mreže na teritoriju Republike Hrvatske.“, kaže Gospočić.

najčitanije