Predstavljen projekt 'Centar za razvoj poduzetništva'

U hotelu Panonija sinoć je sisačkim poduzetnicima predstavljen projekt ‘Centar za razvoj poduzetništva’ koji provodi Udruga za brigu o ženi i obitelji u sklopu poziva ‘Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranja na potrebe lokalne zajednice’. Aktivnosti Udruge za brigu o ženi i obitelji do sada su bile usmjerene na području socijalnih usluga, a sada rade odmak u smjeru razvoja poduzetništva.

 

„Do sad smo imali mnogo uspješnih projekata. Cilj nam je kroz naše projekte, radionice, edukacije i humanitarne akcije osnažiti i pomoći ženama i njihovim obiteljima“, rekla je Vlatka Režić, predsjednica Udruge za brigu o ženi i obitelji.

 

Cilj projekta ‘Centar za razvoj poduzetništva’ je kroz aktivnost poslovnih edukacija neformalnog tipa stvoriti mjesto za edukacije i razvoj poduzetničkih kompetencija, mjesto mentoriranja i podrške poduzetnicima i svima koji kreću u poslovni svijet, kroz aktivnost umrežavanja napraviti mjesto osposobljavanja i usavršavanje na polju osobnog i poslovnog razvoja.

 

„Razvoj poduzetništva ne gledamo samo u smjeru otvaranja novih radnih mjesta ili poticanja samozapošljavanja. Idemo u smjeru razvoja poduzetničkih kompetencija  i veće konkurentnosti na tržištu rada“, pojasnila je Ksenija Babić-Klobučar, voditeljica projekta Centar za razvoj poduzetništva te dodaje kako će se kroz projekt provoditi nekoliko aktivnosti.

 

Projekt će obuhvatiti provedbe poslovnih edukacija za poslodavce, zatim umrežavanje kroz neformalna druženja na kojima se mogu razmijeniti iskustva. Provest će se i radionica o korištenju vaučera za obrazovanje te edukacija smanjivanja straha od javnog nastupa. Najavljena je i suradnja sa Gimnazijom Sisak kroz projekt ‘Osmijeh za budućnost’, mladim sisačkim sportašicama i uspješnim učenicama…

 

„U provedbi ovog projekta imali smo već neke aktivnosti. Proveli smo humanitarnu akciju u kojoj smo pomogli osobama koje su došle u naš grad iz Ukrajine. Bila je to jedna brzinska akcija u kojoj smo potrebitima, 8 obitelji, proslijedili odjeću, nešto kozmetike i nadam se, pomogli da se lakše snađu“, dodaje Babić-Klobučar te dodaje kako će se izdati i jedan digitalni priručnik vezan uz povećanje samopouzdanja na području osobnog razvoja.

 

Jedna od važnih aktivnosti provedbe projekta je ‘Spajalica’, program spajanja poslodavca i posloprimca.

 

„Svrha je spojiti poslodavce i posloprimce putem naše baze podataka u koju uključujemo putem pristupnica. Da bismo mogli realizirati tu aktivnost, prije svega je potrebno prikupiti što detaljnije informacije – osobni podaci, područje rada koje osobe zanima, potreba za sezonskim, stalnim ili honorarnim poslom. Pristupnice mogu ispuniti svi, od studenata do umirovljenika. U njoj se ispunjavaju želje i potrebe pa obje strane od toga imaju koristi“, kaže Dragica Senčar, administratorica Spajalice.

 

Važnost i korist projekta prepoznalo je i Društvo obrtnika Sisak, koji je inače i partner u projektu.

„U prezentiranim aktivnostima prepoznali smo moguće rješenje za situacije koje pogađaju sve obrtnike. Od smanjenja tržišnih i poslovnih prilika uslijed Covida, gubitaka i oštećenja prostora u potresima, izazovnim situacijama na tržištu rada. Zato svakako pozdravljamo priliku za radionice, dodatno obrazovanje i poticanje mladih na izbor strukovnih zanimanja“, rekao je predsjednik Društva obrtnika Sisak Ivan Miličić.

 

Projekt traje 12 mjeseci s početkom provedbe u ožujku 2022. U iznosu od 463.497,45 kn sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i  od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

*Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Udruge za brigu o ženi i obitelji i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

 

 

 

 

Foto:

najčitanije