Pokazne vježbe pseće detekcije mirisa u odmaralištu u Zaostrogu

mradenovic

U odmaralištu Zaostrog i ove godine ljetuju učenici četvrtih razreda sisačkih osnovnih škola, a osim kupanja i sunčanja, imaju priliku naučiti i nešto novo.  U Hostelu Zaostrog jučer je članica Udruge K9 NoseWork Hrvatska Ana Jurenić predstavila rad udruge sa svojim psom Wiki.

Udruga se bavi školovanjem pasa za detekciju mirisa. Pse uče pronaći skrivene mirise vrlo slično kako to obavljaju službeni policijski i vojni psi u potrazi za eksplozivom i drogama.  Pas je sposoban pronaći samo pola kapi eteričnog ulja specifičnog mirisa sakrivenog negdje na automobilu ili među predmetima kao što je prtljaga. Kako bi večer bila zabavnija, u prezentaciju su uključili i gledatelje koji su imali priliku sakriti miris i tako provjeriti sposobnost psa da ga pronađe i pokaže vodiču.

116441842_316197279502987_6802585893033359296_nSvaki pas ima oko 10.000 puta jače osjetilo njuha od čovjeka pa je tako sposoban pronaći i nestalu osobu po njenom tragu čak i satima od njenog nestanka.  Wiki je pokazala kako pronalazi osobu iz publike koja se sakrila, bez da su je Wiki i Ana videle. Ovo se zove Mantrailing, a može ga se vidjeti u filmovima i na TV kad u akcijama traženja nestalih osoba.

Na početku potrage pas ponjuši neki predmet ( npr. komad odjeće) koji na sebi nosi miris izgubljene osobe i pas će krenuti u potragu prateći točno taj miris po putanji kojom se osoba kretala. Ovo je vrlo korisna disciplina, jer ako znamo gdje je nestala osoba zadnji put viđena dobro istreniran pas može ju lako pronaći, a za pse je to samo igra u kojoj se zabavljaju sa svojim vodičem.

I K9 Nosework i Mantrailing su izvrsne zanimacije za sve pse i njihove vlasnike jer u ovim treninzima može sudjelovati cijela obitelj, bilo da skrivaju mirise po stanu ili paru, bilo da se jedni skrivaju dok ih drugi sa psom traže.

najčitanije