U planu projekt proširenja Odjela za demenciju i osobe oboljele od Alzheimera

Odjel Za Alzheimer 1

Sisačko-moslavačka županija je 4. županija po broju oboljelih od Alzheimera i demencija u Hrvatskoj, a kako bi se pacijentima pomoglo, u sisačkom Domu za starije i nemoćne pokrenut je Odjel za demenciju i osobe oboljele od Alzheimera. Sisačko-moslavačka županija tako je postala jedina koja, osim Zagreba, ima takav odjel. Na odjelu je sada smješteno 14 korisnika.

 

„Sredstva za uređenje povukli smo iz europskih sredstava. U sklopu Doma smo odredili jedan mali kompleks sa 14 kreveta, odjel smo uredili, zaposlili nove ljude. Prilično smo se namučili s tim projektom jer je krenuo za vrijeme lockdowna, kada nije moglo biti nikakvih okupljanja, a onda nam je potres uništio taj dio. Krenuli smo u obnovu i nakon obnove smo, od 1. kolovoza 2022. godine uselili prve korisnike. Jako nam je važno da su obitelji korisnika koji svakodnevno dolaze zadovoljni, kao i da su sami korisnici vrlo zadovoljni. Imamo i sada podeblji snop molbi ljudi koji čekaju da se smjeste. Značajna nam je pomoć Sisačko-moslavačke županije koja nam je partner u ovom projektu“, rekla je ravnateljica Ružica Čakširan prilikom gostovanja na Radio Sisku te dodala kako je upravo zbog velike velike potrebe u dogovoru sa županom Ivanom Celjakom razradila projekt proširenja na još jedan objekt u Sisku.

 

„Ideja je da jedan objekt u Sisku pretvorimo u objekt za osobe oboljeleod demencije, ali i dnevni boravak. Dakle, za osobe koje neće 24 sata biti na odjelu. Djeca mogu dovesti svoje roditelje ujutro i poslijepodne ih odvesti kući“, pojašnjava Čakširan. Osim proširenja kapaciteta za osobe oboljele od demencije, planira se i proširenje smještajnih kapaciteta. Stotinjak korisnika smjestit će se u zgradu koju je Sisačko-moslavačka županija kupila u Ulici braće Kavurić u Capragu.

 

Katastrofalni potres koji je pogodio velik dio SMŽ, ostavio je trag u djelovanju Doma. Nekonstrukcijska obnova počela je krajem svibnja prošle godine. Riješio se problem fasadne cigle koja je otpadala što je ograničavalo djelatnost za korisnike.

 

„Uspjeli smo napraviti projekt na vrijeme, i do Božića uspjeli useliti sve sobe. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uložio je u ovaj projekt više od 8 milijuna kuna“, pojašnjava ravnateljica Čakširan. Važno je napomenuti da se aktivnosti u Domu nisu prekidale, unatoč radovima.

 

„Uz veliku potporu Sisačko-moslavačke županije i našeg župana Ivana Celjaka uspjeli smo uistinu puno toga odraditi. Uredili smo Fizioterapiju kakvu ima, ne samo malo koji dom, nego i neki gradovi i prostori fizioterapije u sklopu bolnica. Zaista smo je suvremeno opremili, sa svim aparatima koji su u ovom trenutku potrebni. Uredili smo jedan veliki prostor, ima puno mjesta, zaposlili još dva fizioterapeuta, sad ih imamo tri, a zahvaljujući Županiji, nama svaki mjesec dolazi specijalist iz sisačke bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, koji u Domu pregledava naše korisnike i propiše terapiju, koju naši fizioterapeuti provode“, zaključuje Čakširan.

 

Na poveznici možete poslušati cijeli razgovor.

 

 

najčitanije