Otvoreno pismo Vladi i Upravi INA-e

imp

261020211635287497.jpeg

Predsjednik UHBDR-a Ine  Ibrahim Novljaković, uz potporu Izvršnog odbora udruge,  uputio je otvoreno pismo Vladi RH i članovima Uprave Ine, koje prenosimo u cjelosti

“Odnosi s upravom INA-e su do sada bili korektni ,ali situacija i dani koji nas očekuju neće biti laki.

Stalne organizacijske promjene, nesigurnost, odgađanja ulaganja u investicijske projekte i modernizaciju RNS, prijetnje smanjenjem zaposlenika, premještaji i najnovije prijetnje zatvaranjem rafinerije.

Klub UHBDR INA – Sisak dat će punu potporu Upravi INE i vodstvu Rafinerije nafte Sisak u cilju modernizacije i opstanka Rafinerije i  zapošljavanja mladih kako bi se osigurala budućnost Grada Siska i šire regije,ali neće isto tako reagirati u suprotnom ponašanju. Inzistiramo na zaustavljanju procesa zatvaranja rafinerije u Sisku danas i rafinerije u Rijeci koja se također najavljuje.

Sporazumom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata dobili smo konkretne odgovore i financijska sredstva za provođenje aktivnosti PAO i MPAO,školovanje branitelja,stipendiranje djece branitelja i participacije troškova za provođenje ostalih aktivnosti.

Također je utvrđena prednost djece branitelja pri zapošljavanju ( kojeg neće biti ako se rafinerija zatvori),prednost branitelja prilikom raspoređivanja na zahtjevnije radno mjesto i povoljnija otpremnina  u slučaju poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza.

Što se tiče najvažnije točke,a to je zaštita iz radno-pravnih odnosa preciznije su definirani razlozi i kriteriji otkaza ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu i poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza ugovora o radu.

Prema nekim informacijama i bez obzira na odredbe sporazuma INA je pokrenula aktivnosti u cilju otkazivanja ugovora o radu  braniteljima gdje nas očekuju svi legalni načini borbe u cilju zaštite prava naših članova.

Zatražen je od strane predstavnika braniteljskih udruga INA-e prijem kod Predsjednika uprave i odgovor na postupke odgovornih osoba koje ne poštuju potpisani i važeći sporazum do kojeg do danas nije došlo.

Ukoliko u budućem razdoblju bude nepoštivanja Sporazuma od strane Uprave bez obzira na odredbe čl.1 stavka 2 o suzdržavanju od izravnog ili neizravnog sudjelovanja u aktivnostima čija bi aktivnost štetila“ poslovanju i ugledu Poslodavca“ UHBDR INA Sisak neće poštovati navedenu odredbu i svim će legalnim sredstvima izvršiti pritisak u cilju zaštite prava branitelja i ostalih zaposlenika INA-e.

Na Vama je da osigurate sirovine i tržište,a mi ćemo svojim radom i znanjem voditi preradu i osiguravati gotove proizvode. Da bi dobili i odgovarajuću kvalitetu izvršite svoje obveze u smislu ulaganja u modernizaciju postrojenja na koju ste se obvezali ugovorom.

Upućujemo apel i Vladi RH koja se mora zauzeti za opstojnost i razvoj rafinerija i sigurnost radnih mjesta u sisačkoj rafineriji i svih onih koja su vezana kao kooperantska uz rafineriju.

Nećemo dozvoliti da sav znoj,suze i krv bude uzaludna i da se nakon svih ružnih situacija koje smo proživjeli na ratom opustošenom sisačkom području nađemo na kraju na ulici i u okruženju koje ne obećava niti nama niti našoj djeci nikakvu egzistenciju.

Vjerujte da je dio naše krvi proliven i za Vaša rukovodna radna mjesta i ministarske fotelje, pa se nadamo da ćete se probuditi i poduzeti sve u cilju zaštite i daljnjeg rada Rafinerije nafte Sisak.” – stoji u pismu.

najčitanije