Otkrivena spomen ploča Grgi Tuškanu

nn

Na kući Tuškan na Trgu bana Jelačića u Sisku, od danas stoji spomen ploča čovjeku koji je kuću izgradio i u njoj živio, sisačkom pravniku i političaru Grgi Tuškanu. Jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih sisačkih političara u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, ipak je najpoznatiji po 1885. godini kad je bio svjedokom fizičkog obračuna u Hrvatskom saboru, popularno nazvanog Saborskim vritnjakom.
Kratki podsjetnik kaže da je pravaš Josip Gržanić, revoltiran nezakonitim odvozom Komornih spisa iz Hrvatskog arhiva u Budimpeštu, nakon žestoke svađe, krenuo za banom Héderváryjem i udario ga nogom u stražnjicu, što su banove pristaše pod svaku cijenu htjele zataškati i dokazati da nitko nije mogao udariti „preuzvišenog gospodina bana“. No, Grga Tuškan je u istražnom zatvoru izjavio: „Ja držim da je udaren Preuzvišeni gospodin ban nogom“, zbog čega je osuđen na šest mjeseci zatvora i oduzeta mu je doktorska titula.

DSC_9004

A na današnjem otkrivanju spomen ploče sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je rekla da je višeslojna simbolika ovog događaja, naglasivši da današnja situacija u Hrvatskoj neodoljivo podsjeća na situaciju i klimu koja je tad vladala.
“Ponovno se jedan dio mađarona pojavio u Hrvatskoj. Hrvatska nije korporacija, Hrvatska se ne bavi optimiziranjem, Hrvatska je zemlja s ljudima koji imaju obitelji, s ljudima koji žele raditi i koji žele dobro svojoj zemlji i upravo zato mi je velika čast što sam danas sa Stožerom za obranu Rafinerije nafte Sisak i radnih mjesta otkrila ovu ploču”, rekla je gradonačelnica.
Inače, Grga Tuškan je u Sisku otvorio kavanu, bio aktivan u gospodarskom i političkom životu Siskak, a svoj imetak je ostavio Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti i mnogim sisačkim društvima.

najčitanije