Ostaje li Sisak bez rafinerije?

imp

261020211635287660.jpeg

Hrvatski predstavnici u Upravi Ine, načelno su se složili s planom zatvaranja rafinerije u Sisku, prenosi Jutarnji list, od kako kažu državnog dužnosnika koji je dobro obaviješten o situaciji u vrhu naftne kompanije.

Jutarnji piše kako je u pitanju osoba koja ima potporu Vlade, tako da u njegovu slučaju sigurno nije u pitanju izdvojeno razmišljanje o najavi kako će MOL u idućim danima donijeti formalnu odluku o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku. “Bilo bi potpuno nerazumno inzistirati na opstanku sisačke rafinerije, kada nema izgleda da će prestati stvarati gubitke i postati profitabilna”, nastavio je sugovornik Jutarnjeg lista. A na pitanje ima li Vlada mehanizme za zaustavljanje Mađara koji su većinski vlasnici, kratko je odgovorio: “Vlada tu jednostavno ne može ništa. Možda će nešto poduzeti Ivan Vrdoljak, ali tek treba vidjeti”.

Ako se ostvare namjere Uprave MOL-a, Rafinerija nafte u Sisku faktički će prestati postojati, skladišni kapaciteti bili bi prenamijenjeni u logističko-distributivni centar, a na ostatku prostora bili bi pokrenuti novi pogoni. Ova opcija ocijenjena je od strane MOL-a kao ekonomski najracionalnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog biznisa koji već nekoliko godina posluje sa znatnim gubicima.

Po kupoprodajnom ugovoru iz 2003.godine, MOL je morao modernizirati obje Inine rafinerije. Modernizacija rafinerije u Sisku nije ni počela, dok je u Rijeci obavljena tek prva faza.

Prerada nafte u Sisku konstantno pada: 2010. Prerađeno je 1,7 milijuna tona, 2011. Godine 1,03 milijuna tona, a u 2013.godini tek 500 tiusća tona.

najčitanije