Održana 14. sjednica Gradskog vijeća

st

Gradsko vijeće Grada Siska donijelo je Izmjene i dopune proračuna grada Siska za 2015. godinu, Proračun Grada Siska na razini od 180 milijuna kuna utvrđen je uglavnom na temelju vlastitih izvora, koji su zbog zakonskih izmjena u 2014. godini znatno skromniji u odnosu na protekle godine.

‘Najveća izmjena proračuna je planirano novo kreditno zaduženje kod HBOR-a vrijedno 50 milijuna kuna. Druga značajna izmjena i dopuna proračuna odnosi se na imovinski prijenos odmarališta u Zaostrogu s Grada Siska na ŠRC, u vrijednosti 14,4 milijuna kuna’, rekao je pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije, Vedran Brnić.

Ostale izmjene proračuna, kaže Brnić, odnose se na usklađivanje potreba po upravnim odjelima i proračunskim korisnicima. Dodao je kako bi zbog pokretanja investicijskog ciklusa  izmjene proračuna mogle utjecati na poboljšanje financijskog položaja obrtnika i poduzetnika, a u godinama koje slijede i indirektno na oporavak gradskog proračuna.

‘Dobro je da smo štedjeli prošle godine, tako ćemo nastaviti i ove. No, za ono što je građanima i što je bitno za razvoj grada, za to ćemo trošiti’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Kreditno zaduženje Grada Siska za 50 milijuna kuna kod HBOR-a većinom je glasova prihvaćeno. Razlog zaduženja je financiranje 26 projekata načelno podijeljenih u četiri grupe: nekretnine, sportski objekti, šetnice i biciklističke staze, te ulice i parkirališta. Plan je kupovina nekretnine Feroterma, zatim Segestice i Hrvatskih šuma, uređenje pročelja zgrada u centru grada, rekonstrukcija i natkrivanje Rekreacijskog centra Zibel, izgradnja sportskog igrališta i bazena u Capragu, biciklističkih staza u Kvirinovoj i Fistrovićevoj ulici, uređenje unutrašnjosti gradskih blokova radi povezivanja Prve i Druge ulice, rekonstrukcija prometnice u glavnu gradsku pješačku zonu, izgradnja parkirališta u Meštrovićevoj, Gundulićevoj, Frankopanskoj, Krklecovoj, Šimićevoj, Rimskoj i Odranskoj ulici, te kod gradske tržnice i OŠ 22. lipnja, izgradnja dijela Bakranove ulice, Ulice Mate Lovraka i Augustinčićeve, te izrada projekta za gradnju ceste D-36 Svinjičko-Gušće.

‘Ovim kreditnim zaduženjem nije ni izbliza ispunjen naš kreditni potencijal, i ono što je još važnije, počinje se isplaćivati 2022. godine kad će Gradu ostati samo još kredit za Dječji vrtić Različak’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Na sjednici je također usvojen novi Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Siska za 2015. godinu koji donosi dodatnih 500 tisuća kuna za poticanje zapošljavanja, što otvara, rekao je pročelnik Brnić, mogućnost za zapošljavanje 20 do 90 osoba na godinu dana, ovisno o modelu zapošljavanja.

Donesena je i Razvojna strategija grada Siska za razdoblje od 2015. do 2020. godine, kojom su definirani osnovni pravci razvoja grada prikazani kroz prioritete i mjere održivog društvenog i gospodarskog razvoja, a služit će, između ostalog, kao instrument za privlačenje sredstava iz EU fondova, rekao je Julije Katančević, direktor tvrtke Sisak Projekti d.o.o..

najčitanije