Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

imp

Nacionalni je Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na stravični događaj sa zagrebačkog Općinskog suda 22. rujna 1999. godine, kada su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene i jedna teško ranjena. Tri ubijene žene na jednom mjestu. Njima u sjećanje, a za opomenu svima , 22. rujna je u nacionalnom kalendaru važnih datuma upisan velikim slovima kako nikad ne bismo zaboravili da se nasilje ne smije tolerirati i da svaki nasilni čin treba prijaviti kako ne bi ostao nekažnjen.

nasilje nad ženama 8 nasilje nad ženama 7
U organizaciji Centra za žene „Adela“ obilježen je i na Gradskoj tržnici Sisak. Senka Filipović, predsjednica Centra za žene „Adela“ istaknula je kako akcijom žele poslati poruku o nultoj stopi tolerancije na nasilje te je istaknula kako je nasilje i dalje u porastu. „ Nažalost nasilje je u porastu. Bilježimo i porast broja zahtjeva za savjetovanjem.“, ističe Filipović.
Od samog osnutka Centra za žene Adela,a to je bilo 2003. otvoreno je savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. Od veljače 2006. otvoren je SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja, koji radi 24 sata dnevno (888 888). Do otvaranja Sigurne kuće, 1. srpnja 2008. godine žene žrtve obiteljskog nasilja kojima je bio ugrožen život nisu bili u mogućnosti potpuno zaštiti.
Do danas je kroz Sigurnu kuću prošlo preko nekoliko stotina osoba ( žena i djece). Nažalost kaže Filipović, Sigurna kuća je uvijek puna. „U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu i pružamo im svu potrebnu pomoć ( psihosocijalnu, pravnu, zdravstvenu, itd.) da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle nastaviti sa novim životom bez nasilja“.

nasilje nad ženama 6nasilje nad ženama 4
Osim smještaja i podmirivanja osnovnih životnih potreba, žrtvama nasilja u skloništu za žene pruža se sva potrebna stručna pomoć; od psihološke, psiho-socijalne, pravne pomoći, besplatnog zastupanja na sudu i drugih potrebnih oblika pomoći.
U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine čak 40 posto više kaznenih djela obiteljskog nasilja u odnosu na prošlu godinu, rekla je danas na Hrvatskom radiju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
Podaci MUP-a također pokazuju da je samo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano i procesuirano 1.005 kaznenih djela Nasilje u obitelji što je za 42% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri.

Dodajmo kako Ministarstvo unutarnjih poslova od 10. lipnja prošle godine provodi projekt “Lily” koji je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Projekt „Lily“ ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

Novi spot kao nastavak projekta „Lily“

najčitanije