Obilježen Dan branitelja grada Siska

st

U čast hrabrih boraca, povodom Dana branitelja grada Siska, okupili su se predstavnici Grada Siska, Sisačko- moslavačke županije, izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja, obitelji poginulih branitelja, a obilježavanje ovog dana uveličali su i mališani iz sisačkih vrtića.

Nakon polaganja vijenaca i zapaljenih svijeća kod Spomenika pogunulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, prisutni su posjetili spomen sobu. Uslijedilo je otvorenje izložbe maketa „Obrana  Siska u Domovinskom ratu – učimo kroz igru II.“. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo branitelja, koje je predstavljala zamjenica  ministra Vesna Nađ.

Dan branitelja grada Siska 01

‘U spomen sobi smo vidjeli koliko je branitelja, naših vitezova, poginulo. Danas smo ovdje kako bi ih se sjetili i odali im počast. Ovdje su i djeca iz vrtića koja će na svoj način odati počast braniteljima. Ministarstvo branitelja uvijek podržava ovakve projekte koji će i dalje promovirati vrijednosti Domovinskog rata. To su hrabrost, solidarnost, a pogotovo zajedništvo, koje djeci treba usađivati od malih nogu. Naši branitelji su pobijedili u ratu, naša djeca će pobijediti u miru’, rekla je zamjenica ministra Vesna Nađ.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, uz čestitku braniteljima, naglasila je važnost sjećanja na njihovu žrtvu te važnost edukacije novih generacija o Domovinskom ratu.

‘Nije samo danas taj dan kada ih se trebamo sjetiti, kada im trebamo omogućiti da rade, da prehranjuju svoje obitelji i da žive životom dostojnim čovjeka, tako treba biti svaki dan u godini. Sjećanje na branitelje ne smije se svesti samo na paljenje svijeća i polaganje vijenaca. Generacije koje dolaze moraju znati koja je cijena koju je Sisak platio u domovinskom ratu. Te su rane još uvijek otvorene, ali usprkos tome, volimo svoj grad i radimo sve što je moguće da bude što ljepši i što bolji za život’.

Dožupan Zdenko Vahovec, se nadovezao u istom tonu.

‘Sisačko-moslavačka županija je iznimno ponosna na svoje branitelje i ima zadaću da se ti ljudi nikad ne zaborave’.

Dan branitelja grada Siska 02

Sisačke braniteljske udruge i Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata također su položili vijence kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana te kod središnjeg križa na groblju Viktorovac. U organizaciji UHDDR „Mato Barić“ Komarevo i UHDDR Grada Siska položeni su vijenci i zapaljene svijeće  kod spomenika poginulim braniteljima u Komarevu, a u sklopu doma Mjesnog odbora Komarevo svečano je otvorena spomen soba 57. brigade Marijan Celjak.

najčitanije