Obilježena 31. godišnjica ustrojavanja 120. brigade HV „Ban Toma Bakač“ Sisak

U četvrtak, 1. rujna obilježena je 31. godišnjica ustrojavanja 120. brigade HV-a „Ban Toma Bakač“ Sisak.  Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku, nakon toga polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Viktorovac, a završeno prigodnom svečanosti u domu Eugena Kvaternika u Sisku.

 

  1. brigada Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“ Sisak osnovana je na današnji dan prije 31 godinu. Ubrzo nakon osnivanja , pod vodstvom pokojnog brigadnog generala Vlade Hodalja, preuzela je zapovijedanje kompletnom obranom grada Siska. Kroz brigadu je prošlo više od 2500 hrvatskih branitelja.

 

Svečanosti su nazočili i županIvan Celjak i zamjenik župana Mihael Jurić.

„Sisačko-moslavačka županija nazoči obilježavanju svih važnih događaja iz vremena Domovinskog rata, a osnivanje 120. brigade je sigurno jedan od najznačajnijih događaja s početka Domovinskog rata. Pripadnici 120. brigade su branili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, stvarali su našu Domovinu na širem sisačkom području. Na žalost, pripadnici 120. brigade izgubili su živote tijekom Domovinskog rata i njih se danas posebno prisjećamo. Isto tako se danas posebno prisjećamo poginulog zapovjednika 120. brigade generala Vlade Hodalja koji je bio jedan od rijetkih školovanih časnika na početku Domovinskog rata i koji je dao velik doprinos u stvaranju, odnosno formiranju obrane na sisačkom području“, rekao je tom prigodom župan Celjak.

 

Župan Celjak je tom prigodom i uputio čestitku povodom Dana hrvatskih branitelja grada Siska.

 

 

„ Čestitam svim braniteljima Dan hrvatskih branitelja grada Siska koji se obilježava 3. rujna. Toga datuma 1991.godine hrabri hrvatski branitelji su oslobodili Barutanu, prvu oslobođenu vojarnu na području RH, u vremenu kada je postojala zabrana blokada vojarni. Međutim, upravo nakon te akcije hrvatski branitelji su diljem Hrvatske krenuli u oslobađanja vojarni. To je zasigurno jedan od najznačajnijih događaja iz vremena Domovinskog rata. Još jednom čestitam svim hrvatskim braniteljima Dan hrvatskih branitelja grada Siska, obzirom da  neću biti u mogućnosti nazočiti obilježavanju, jer Grad Sisak nije uputio pozivnicu Sisačko-moslavačkoj županiji“

 

Svečanosti su, uz ostale nazočili, izaslanik PRH brigadir Damir Stručić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović.

najčitanije