Obilazak novog vrtića Sunce na Brzaju

ibb

Nakon gotovo 30 godina boravka u neadekvatnom prostoru stambene zgrade, mališani iz objekta ”Sunce” Dječjeg vrtića Sisak Novi dobili su novi prostor na 690 kvadrata, suvremeno opremljen prema svim mjerilima Državnog pedagoškog standarda, s centrima za igru, poligonima, najmodernijim kupaonicama, igralištem s multifunkcionalnim spravama…

Obilazak novog objekta organiziran je, simbolično, na 142. obljetnicu osnivanja prvog dječjeg vrtića u Sisku kojeg je u svojim Prilozima za povijest grada Siska opisao Ferdo Hefele: ”15. lipnja. 1878. zasnovano je u Sisku prvo hrvatsko zabavište Dra. A. Gučija u vlastitoj kući. U taj novi zavod upisano je 28 dječaka i 25 djevojčica…” – zapisao je Hefele.

”Ovaj vrtić će definitivno obilježiti tri vrlo bitne brojke. Prva brojka je 30, budući da će se nakon 30 godina, iz vrlo neadekvatnog stana koji je bio adaptiran za potrebe dječjeg vrtića, mališani na jesen preseliti u 690 kvadrata i imat će 8 kvadrata po djetetu, što će biti više nego komotno u odnosu na 1,5 kvadrat kojeg su imala u starim prostorima. Druga brojka je 60, obzirom da Dječji vrtić Sisak Novi na jesen ulazi u jednu lijepu obljetnicu od kada je osnovan i od kada su sagrađeni njegovi prvi objekti. Ovo je prvi novi objekt kojeg Sisak Novi dobiva nakon 60 godina. A treća brojka je jučerašnja obljetnica dakle, 15. lipnja, kada je u Sisku otvoreno prvo, tada se to zvalo ‘zabavište’, o čemu nam svjedoči sisački kroničar Ferdo Hefele. Dakle, nakon 142 godine lijepa obljetnica da otvorimo još jedan vrtićki objekt”, kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, podsjećajući da je riječ o objektu za čiju je izgradnju Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala 4 i pol milijuna kuna, uz što je iz gradskog proračuna izdvojeno još 4,3, milijuna kuna.

”Vidjet ćete da je vrlo moderan, da je vrlo kvalitetno opremljen, a posebno me veseli što je namještaj radila udruga u kojoj rade osobe koje su bile smještene u domove za djecu bez roditeljske skrbi, i da i na taj način podržavamo zapošljavanje osjetljivih i ugroženih skupina društva.”, napominje gradonačelnica.

A budući da je kraj pedagoške godine, tijekom ljeta će, radi smanjenog broja djece svi polaznici vrtića Sisak Novi biti smješteni u Objekt Maslačak u Capragu. Stoga će novi objekt Sunce s radom ipak započeti na jesen, s novom pedagoškom godinom: ”Nakon konzultacija sa strukom zaključili smo da je najbolje da djeca, kada krenu u adaptaciju na nove prijatelje, odgojitelje i nove odgojne skupine, odmah krene i adaptacija na novi prostor. Sada će krenuti ljetni režim rada i sva će djeca biti smještena u jedan objekt. Na jesen nas očekuje svečano otvorenje, naravno da će nam se tada pridružiti i američki veleposlanik. No, budući da su nam i roditelji i djeca uzbuđeni i nestrpljivi zbog novog objekta, jučer smo imali dan otvorenih vrata pa su neki roditelji s mališanima već razgledali objekt. A smatrali smo i da je ovo lijepa obljetnica da se objekt prezentira javnosti.”, kaže Ikić Baniček.

Na jesen, s početkom nove pedagoške godine, u novi vrtić na Brzaju krenut će četiri odgojne skupine, odnosno 85 mališna – doznajemo od ravnateljice Dječjeg vrtića Sisak Novi Sandre Kramarić:

”Funkcionalan je, moderno opremljen, prostran i mislim da će to biti veliko veselje na jesen, osobito za djecu koja su do sada bila u 120 kvadrata, u prostoru koji nije bio adekvatan. Značit će to puno i samoj ustanovi jer ipak smo povećali kapacitet za još jednu odgojno-obrazovnu skupinu. Ove godine smo uspjeli upisati svu djecu s oba zaposlena roditelja, dakle, ipak se te liste čekanja smanjuju”.

A kako bi se u još većoj mjeri zadovoljile potrebe za vrtićkim kapacetima, ali i želje roditelja za određenim lokacijama vrtića, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavljuje da ”Sunce” neće biti  posljednji objekt za predškolce na području Siska: ”Moram podsjetiti da smo u mandatu od 2013. otvorili potpuno novi vrtić ”Različak” koji je bio osam godina nedovršen, ove smo godine otvorili i dograđenu dvoranu u vrtiću ”Bubamara”, ovo je još jedan novi vrtić, a spremna je i dokumentacija za početak radova sljedeće godine, kada počnemo koristiti sredstva iz EU fondova, za vrtićki kompleks u Galdovu. Očekujemo da ćemo time dugoročno riješiti problem vrtićkog smještaja i da će biti ne samo mjesta za svu djecu nego i da će roditelji biti zadovoljni s lokacijama. Često se dogodi da roditelji traže jedan objekt, a dobiju drugi i nadam se da ćemo na ovj način, s otvaranjem novih kapaciteta riješiti i te probleme te da od sljedeće godine dugoročno nećemo imati problema sa smještajem djece”.

sunce16 sunce15 sunce13 sunce14

sunce12 sunce11 sunce10 sunce9 sunce8 sunce7 sunce6 sunce4 sunce2 sunce1

najčitanije