Obavijest vlasnicima plovila unutarnje plovidbe – dopunite podatke o plovilima do 2. srpnja

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno poziva sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe, u nadležnosti lučkih kapetanija u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru, da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovom vlasništvu.

 

Naime, kao su u Ministarstvu najavili u ožujku ove godine, ako postoji potreba za dopunom ili izmjenom podataka, vlasnici plovila zahtjev za usklađivanje podataka moraju podnijeti nadležnoj lučkoj kapetaniji – Sisak do 2. srpnja 2022. godine.

 

U protivnom, smatrat će se da je objekt unutarnje plovidbe nevažeći i brisat će se iz registra po službenoj dužnosti. Ponovni upis moći će se napraviti temeljem zahtjeva vlasnika uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti.

 

Stoga se pozivaju vlasnici plovila da putem poveznice, provjere postojeće podatke i  ako je potrebno, naprave zahtjev za izmjenom podataka.

 

Prema podacima Ministarstva, u najvećem broj slučajeva, radi se o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i slično.

 

Podsjetimo, usklađivanje podataka o objektima unutarnje plovidbe preduvjet je za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno, za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda (4. siječnja 2022. godine).

najčitanije