Hrvatske željeznice pripremaju obnovu pruge od Siska do Petrinje

imp

Vlak Kolodvor Sisak 652x366

Hrvatske željeznice pripremaju obnovu pruge od Siska do Petrinje. Kako je naglasio prilikom posljednjeg posjeta Sisku ministar prometa Oleg Butković, pripremi je zajam vrijedan oko milijardu eura koji bi omogućio obnovu pruga koje imaju potencijal.

„Mi smo prije nekoliko godina završili prugu do Siska, obnovljenu, još moramo obnoviti ovaj dio prema Petrinji. Hrvatske željeznice pripremaju jedno veliko zaduženje gdje bi upravo te regionalne, lokalne pruge uzele u obzir. Osim ovog spoja na autocestu, koji također paralelno ide, novog čvora Petrinja koji se projektira, on je uključen u realizaciju izgradnje autoceste, Petrinja može očekivati i obnovu nove pruge“., rekao je ministar Butković.

HŽ infrastruktura priprema i utvrdila je popis svih regionalnih lokalnih pruga koje se ne mogu financirati iz europskih sredstava, dodaje ministar, budući da europskim sredstvima možemo financirati pruge samo na glavnim koridorima.

„Nemojte me sada loviti da kažem točno koji dan, ali radimo na tome da i tu i druge pruge koje imaju potencijal i smisao obnovimo, ne iz EU fondova nego iz jednog povoljnog kredita s jednom od međunarodnih kreditnih institucija“, istaknuo je Butković.

 

Dionica željezničke pruge od Siska do Petrinje nije u funkciji više od 25 godina, a prije 10 godina HŽ infrastruktura je najavila kako će obnoviti ukupno 10 kilometara ove željezničke dionice. Tada je bilo najavljeno kako će se obnova ove dionice sastojati od kompletne rekonstrukcije nosivog dijela pruge, ugradnje nove kolosiječne rešetke, kao što je bila najavljena obnova dva mosta te uređenje redovnog stajališta u Mošćenici.

najčitanije