„Najmanje što se očekuje je ponavljanje proljetne poplave“

imp

„Htio bih upozoriti sve sugrađane zapadnog dijela grada, Stare Drenčine, Stupna, Odre, Žabna, Sela, Grede, da ovu situaciju shvate jako ozbiljno, ozbiljnije nego prošli puta da se ne bi doveli u situaciju da budu iznenađeni.“ – kazao je dogradonačelnik Marko Krička, na današnjoj sjednici gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, dodajući kako bi odmah trebali krenuti sa čuvanjem, odnosno sklanjanjem imovine i stoke, zato što sisačkom području prema projekciji Hrvatskih voda predstoji minimalno ponavljanje proljetne poplave.

Ono što gradski Stožer za zaštitu i spašavanje može je raditi na tome da se voda uspori i da se spriječi voda u najvećoj mogućoj mjeri.

Maksimalno imamo 36 sati da se pripremimo najbolje što možemo – ističe Krička. Postoji i mogućnost evakuacije a sa Gradskim društvom Crvenog križa Sisak dogovoreno je da se pripremi sve što je potrebno u OŠ „Sela“.

„Želim poručiti mjerodavnima da ako prvi puta nisu shvatili, da napokon shvate da ne čekamo treću sreću, da se nešto za područje Siska od državnih institucija, prvenstveno od Hrvatskih Voda nešto učini po pitanju stvaranja trajne obrane zapadnog dijela grada. A onda i završetak svih obrambenih sustava, mislim na Donju Posavinu.“ – kazao je Krička naglašavajući „Čekajući da se stoljetne poplave ponovo ne ponove, u zadnjih nekoliko godina nemaju smisla jer se ponavljaju svake godine. Očekujem od države i Hrvatskih Voda da pristupe žurnom traženju rješenja, kako u smislu projekata tako i u financiranju tih projetata te da Sisak u jednom razumnom roku bude jednom zauvijek spašen od ovakvih događanja. Jer ako imam informacije da će se na taj način pomoći Karlovcu, nema razloga da isti takav tretman nema i Sisak.“

najčitanije