Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

imp

Danas se obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Tim povodom će se u hrvatskim gradovima, među kojima je i Sisak, uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera, organizirati informiranje građana, posebice mladih vozača, o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti.
Posebna aktivnost namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito osobama koje će uskoro postati vozači. Mlađu populaciju želi se upoznati s crnom statistikom i potaknuti na promjenu ponašanja i usvajanja pozitivne prometne kulture.
Isto tako, građanima će se dijeliti i prigodni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.
Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.
Podsjetimo, Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa. Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

najčitanije