U subotu se obilježava 4. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

imp

Nacionalni Dan Sigurnosti Cestovnog Prometa

S ciljem utjecaja na smanjenje broja prometnih nesreća i stradalih osoba 21. listopada obilježava se kao „Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa“.

 

Ovogodišnju kampanju MUP RH u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa provodi pod geslom „Ne budi bez veze, veži se“, a cilj je informiranje i educiranje javnosti o potrebi korištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i to uvijek i bez izgovora.

 

Nacionalni Dan Sigurnosti Cestovnog Prometa 2

 

U obilježavanje će se uključiti i Policijska postaja Sisak koja će u subotu, 21.listopada, organizirati preventivnu akciju s kojom će se svi građani podsjetiti na potrebu poštivanja prometnih propisa i pravila te humanog odnosa svih sudionika u cestovnom prometu.

 

Poseban naglasak i ovaj puta biti će usmjeren na najranjivije skupine kao što su pješaci i biciklisti te na prisustvo tzv. „4 ubojice u prometu“ (prekoračenje brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje autosjedalice te korištenje mobitela u vožnji).
Policijski službenici će sudionîcima u prometu uručiti prigodni letak.

 

Kako se kampanja provodi pod sloganom „Ne budi bez veze, veži se“ sisačka policija provest će u subotu i preventivno — represivnu akciju u kojoj će kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa.

 

Nacionalni Dan Sigurnosti Cestovnog Prometa

 

Prema važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, korištenje sigurnosnog pojasa obvezno je prilikom vožnje na svim sjedalima koja imaju ugrađen sigurnosni pojas. Obveza se, prema tome, odnosi i na prednja i na zadnja sjedala u svim motornim vozilima, kako u osobnim automobilima, tako i u teretnim vozilima te autobusima međugradskih linija.

 

Iako su vozači često samouvjereni u vlastite vozačke vještine te smatraju da se njima prometna nesreća uopće ne može dogoditi, statistika prometnih nesreća pokazuje drugačije. Od ukupno 275 smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama tijekom 2022. godine u osobnim automobilima poginule su 143 osobe, od kojih 74 osobe ili 51,7 % nisu koristile sigurnosni pojas. Istraživanja pokazuju da sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih ozljeda i smrti prilikom prometne nesreće za čak 50 %.

Pojas Auto Policija

Također, ovaj zakon propisuje i pravilan prijevoz djece, pri čemu se djeca niža od 150 cm u vozilima moraju prevoziti smještena u posebnoj sjedalici/postolju koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca niža od 150 cm, a visoka barem 135 cm, koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ali se tada smiju prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom.

 

Vozač i svaka druga osoba koja postupi suprotno navedenim obvezama, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura.

 

najčitanije