Na području Siska i Banovine 4.774 nezaposlene osobe

imp

Prema podacima Sisačkog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, na području Siska i Banovine evidentirano je 4.774 nezaposlene osobe – što je pad od oko 1 posto u odnosu na mjesec ranije. Povećanje broja nezaposlenih bilježe Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Dvor i Gvozd, a manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec imaju Sisak, Glina, Sunja i Topusko.

 

Prema obrazovnoj strukturi nezaposlenih, najveći udio čine osobe sa srednjoškolskim strukovnim obrazovanjem, kojih je na burzi više od 50 posto. Nešto manje od trećine nezaposlenih su osobe sa završenom osnovnom školom. Žene čine 55 posto nezaposlenih, a prema dobi, posao najteže pronalaze osobe u dobi od 55 do 59 godina.

 

Tijekom proteklih mjesec dana u evidenciju Područnog ureda Sisak novoprijavljeno je 575 osoba, od čega je njih 400 do tada imalo posao. Više od polovice prestalo ih je raditi zbog isteka ugovora na određeno, a otkaz je dobilo 63-oje radnika. Prema ispostavama, najviše novoprijavljenih je u Ispostavi Sisak.
Istovremeno, iz evidencije nezaposlenih izašle su 632 osobe, od kojih je 346 dobilo posao.

 

Zavodu je prijavljeno 350 potreba za radnicima, što je za 160 manje nego prije mjesec dana. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavile su djelatnosti u obrazovanju, zdravstvu i građevinarstvu, a po rodu zanimanja najviše su se tražili radnici u jednostavnim zanimanjima (na poslovima čišćenja i pomoćnim poslovima), a zatim stručnjaci, znanstvenici i tehničari.

najčitanije