Na mala vrata ulazi "Velika spalionica"?

imp

261020211635288552.jpeg

Već godinama se priča kako je Sisak jedan od najzagađenijih gradova u Hrvatskoj. Sada postoji starh da će postati još zagađeniji jer kako tvrdi sisačka oporba (HDZ, HSP AS, HSS, HSLS) “na mala vrata bi mogla ući veliak spalionica otpada kapaciteta 350 000 tona otpada”.

Svoj strah o mogućoj spalionici podijelili su sa novinarima govoreći o jednoj od točaka današnje sjednice Gradskog vijeća, a to je “Prijedlog za donošenje Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone “Sisak-jug”.
“Dobili smo alarmantna upozorenja od brojnih građana, i upućeni su nam brojni dokumenti i komunikacija koja se odvijala između gradonačelnice Siska i firme CIOS, a u kojoj je riječ o tome da bi trebalo mijenjati urbanistički plan zone Sisak – jug sa ciljem da se tamo izgradi spalionica otpada” – kazao je prof. Vladimir Čavrak dodajući kako on i grupa oko njega pušu i na hladno jer su se u zadnja dva desetljeća devastacije Siska nagledali svakojakih aktivnosti i poteza koji su Sisak doveli na rub očaja, do grada bez perspektive iz kojeg mladi odlaze “glavom bez obzira”.

“Uz ogradu te spalionice otpada na lokaciji koja se predlaže radi nam trenutno Institut za kulinarstvo, proizvodimo poluvodiče, imamo loklanu klaonicu i želimo razvijati Sisak kao grad modernih tehnologija. Sisak nema razloga da on postane hrvatski i europski grad smeća.” – ističe prof.Čavrak.

Pozvao je i gradske vijećnike da ne podrže promjene urbanističkog plana koji će omogućiti dovođenje spalionice otpada u Sisku, a gradonačelnicu da javnosti da prije izglasavanja izmjena urbanističkog plana da sljedeće obećanje ” Prvo: da pokretanje procedure izmjene Urbanističkog plana nije uvjetovano zahtjevom poslovnog subjekta koji hoće graditi spalionicu otpada i drugo: da do kraja njezinog mandata ona neće učiniti niti jedan potez koji bi išao u pravcu omogućavanja da se u Sisku gradi bilo kakva nova spalionica otpada” – naglašava Čavrak.

Da treba biti vrlo oprezan prof. Čavrak potvrđuje s nekoliko povezanih činjenica. Naime, spalionica smeća u zagrebačkom Resniku sve je manje izvjesna, a zagrebački gradonačelnik rado bi svoje smeće spaljivao u Sisku. Poslove zbrinjavanja otpada u Zagrebu već vodi tvrtka Petra Pripuza jer su zagrebački Holding i Centar za reciklažu te Održivi razlog ( dvije firme u vlasništvu CIOS-a) potpisali ugovor o zbrinjavanju otpada vrijedan gotovo 8 milijuna kuna. Dodajmo tome kako Pripuz u Sisku ima nekoliko tvrtki i planira graditi veliku energanu, odnosno spalionicu smeća, u krugu tih svojih tvrtki, rekao je prof Čavrak.

najčitanije