Lom saniran, ponovno se razmišlja o alternativnom cjevovodu

imp

Nakon gotovo dva dana od velikog loma na vodovodnoj mreži, ponovno je sinoć u večernjim satima u Sisku i okolnim naseljima uspostavljena opskrba pitkom vodom.
Što se točno dogodilo rekao nam je direktor Sisačkog vodovoda Pejo Trgovčević: „Prekjučer, 20.listopada, u prijepodnevnim satima, dobili smo od naših djelatnika iz postrojenja za proizvodnju vode u Selištu Petrinja dojavu da nam negdje jako curi i da nam potrošnja jako raste. To je nama signal da je negdje pukao cjevovod. Žurno smo poslali sve na teren i vrlo brzo smo otkrili da se radi o puknuću jednog ventila na magistralnom cjevovodu (Ø 800) na području Naselja u Sisku. Pristupili smo odmah sanaciji ali smo naišli na problem jer se taj veliki ventil nalazi u jednoj ogromnoj šahti i vrlo je nepristupačan te ga je bilo vrlo teško odvojiti, odrezati i izvaditi van. Morali smo rušiti kompletnu veliku šahtu kako bi mu prišli sa strojem i ljudstvom. Naišli smo na jedan veliki problem jer je taj ventil u šahti u donjem dijelu dodatno bio zabetoniran sa učvršćivačima, tako da smo prišli dugotrajnom štemanju i razbijanju tog betona ispod tog velikog cjevovoda. Zbog svega toga radovi su se odužili ali smo uspjeli izvaditi van i montirati drugi ventil, tako da smo jučer predvečer sanirali i osposobili kompletno napajanje pitkom vodom grad Sisak, odnosno one dijelove koji su ostali bez vode.“, rekao je Trgovčević te dodao da se zahvaljuje građanima na razumijevanju.

kvar vodovod
„Jednostavno nismo mogli brže napraviti nego što jesmo. Bili smo na terenu 36 sati i vrlo zahtjevan i ogroman posao je odrađen. Zahvala svima onima koji su zvali za pružanje bilo kakve pomoći. Zahvaljujem se JVP grada Siska i grada Petrinje koje su nam izašle ususret, tako da građani i sisačka bolnica ta dva dana nisu oskudjevali s pitkom i tehničkom vodom. Dali smo sve od sebe i uspješno smo riješili problem. Ispričavam se svima koji nisu imali u ova dva dana adekvatno napajanje vodom. Hvala na razumijevanju i hvala svima koji su bili pri ruci i pomogli da ovaj problem riješimo.“ istaknuo je to direktor, dodajući da je ovaj magistralni vodovod izgrađen početkom 80-ih godina prošlog stoljeća i kako se razmišlja o alternativnom cjevovodu.
„To je magistralni cjevovod koji ide od Petrinje do Vodotornja, praktički od same Kupe u Novom Selištu u Petrinji tlačno do Svetog Trojstva gdje imamo vodospreme a onda gravitacijski ide do Siska, odnosno do Vodotornja. Taj magistralni cjevovod je izgrađen 1982. i 1983. godine, na pragu je 40-e godine i mislim da je poprilično dotrajao i svakako se mora razmišljati kako taj problem riješiti. Taj problem nije od jučer i dugo je prisutan u Sisku i o tome se intenzivno raspravlja. Išli smo u dogovore s Hrvatskim vodama kako bi riješili jedan alternativni cjevovod (Ø 500) koji bi išao od mosta na Kupi u Brestu do Odranskog mosta u Sisku. Ja se nadam da ćemo imati razumijevanja u Hrvatskim vodama za izgradnju jednog takvog cjevovoda i da ćemo dobiti podršku svih za taj projekt kojeg smo započeli. Dakle, idejni projekat se radi za to i mislim da je to jedno od rješenja za napajanje građana grada Siska i okolice, kaso i općine Sunja i Martinska Ves pitkom vodom. U ovom trenutno mi nemamo nikakav drugi alternativni vod i to bi nas spasilo. Tek onda bi mogli razmišljati na koji način ovaj veliki cjevovod Petrinja – Ivajak – Sisak rekonstruirati. Odgovor na pitanje da li treba vaditi ovaj cjevovod i polagati drugi ili pored ovog cjevovoda izgraditi drugi ostavit ćemo struci da odluči naravno, kada budemo u mogućnosti takav zahvat raditi.“, zaključio je Pejo Trgovčević, direktor Sisačkog vodovoda.
Dodajmo na kraju kao su slušatelji opet javili da postoji problem s opskrbom pitke vode. No, kako doznajemo u Sisačkom vodovodu nije u pitanju novi kvar nego je u tijeku ponovna uspostava opskrbe pitkom vodom započeta sinoć.
Budite spremni da će pritisak biti nešto slabiji i voda može biti žućkasta, ali uskoro bi sve trebalo raditi normalno – poručuju iz Vodovoda.

najčitanije