Laura Filipić i Fran Bralo pobjednici 7.državnog Natjecanja u čitanju naglas

mradenovic

261020211635228922.png

Završeno je 7.državno natjecanje u čitanju naglas koje je u Sisku ove godine okupio najbolje čitače od 3. do 8.razreda.
”Ono što nas osobito veseli je to da se ove godine odazvao rekordan broj županija. Sudjelovat će natjecatelji iz 19 županija. Nadamo se da ćemo iduće godine uspjeti obuhvatiti sve županije”, rekla je ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, Dubravka Šurlan. Kao i prethodnih godina, i ove se natjecanje vezalo uz značajan događaj iz povijesti književnosti. Ove je godine natjecanje bilo u znaku 120 godina od rođenja Mate Lovraka.
Učenici prije dolaska na državno natjecanje trebaju trebaju nekoliko razina, tako da su se u Sisku zaista okupili najbolji od najboljih.Prije no što učenici nastupe na državnom natjecanju, moraju proći kroz nekoliko razina natjecanja koji se održavaju čitave godine – od školskog, preko gradskog ili općinskog i županijskog.
Našu su županiju ove godine predstavljale Una Vasilik iz OŠ Viktorovac te Nicole Pezić iz OŠ Mate Lovraka iz Petrinje. Uz stučni žiri pravo glasa i ove je godine imala i publika koja je mogla glasovati za svoje kandidate na internetskoj stranici knjižnice.
Ove su godine prvoplasirani ujedno bili i najbolji čitači prema mišljenju publike. Prvo mjesto te nagradu publike u starijoj kategoriji osvojila je Laura Filipić iz Međimurske županije, a u mlađoj Fran Bralo iz Požeško-slavonske. Drugo mjesto u mlađoj kategoriji pripalo je Noi Matasoviću iz Vukovarsko – srijemske, a treće Emi Kefelja iz Varaždinske.
U kategoriji učenika od 6. do 8. razreda drugo mjesto osvojio je Mihael Miloslavić iz Dubrovačke županije, a treće Marta Miškić iz Šibensko -kninske.
Stotine je učenika ovih godina prošlo kroz natjecanje koje je krenulo upravo kao ideja Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac pa je tako za iduću godinu najavljen i nešto drugačiji koncept natjecanja.
”Projekt je zaživio u cijeloj Hrvatskoj, pomalo i nadilazi okvire jedne knjižnice. Razgovarajući o tome zaključili smo da će iduće godine natjecanje biti u novom formatu, uvest ćemo neke novine. Iduće godine natjecanje će se održavati tri dana, jer smo shvatili da je za taj broj županija i taj broj djece dva dana premalo”, otkrila je Šurlan.

najčitanije