Dječji odjel knjižnice na novoj lokaciji

mradenovic

251020211635200411.jpeg

U razornim potresima krajem prošle godine teško je oštećen prostor Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Iz prostora u Kranjčevićevoj ulici djelatnici su uz pomoć sisačkih vatrogasaca spasili slikovnice i dječje knjige te je Dječji odjel od siječnja djelovao u sklopu Odjela za odrasle u Rimskoj.

Obzirom da odjel ima više od 20 000 naslova, da se u tzv.maloj knjižnici provode brojne kreativne radionice, književni susreti i slični programi, Dječjem odjelu ipak treba veći prostor. Pronašli su ga na adresi Ante Starčevića 20.

„Nakon prvotnog šoka i tragedije koji smo mi kao Dječji odjel nakon 44 godine života Kranjčevićevoj ulici doživjeli, evo svjetla točka. To je ovaj divan prostor koji je osiguran uz pomoć Ministarstva kulture. Spašeno je preko 90 % fonda. Nakon više od mjesec dana rada, uz pomoć donacija namještaja, uspjeli smo sve staviti na svoje mjesto. Ponosni smo na sve sate koje smo proveli ovdje. Ovo je vedar i siguran prostor za boravak djece. Ovaj prostor, za razliku od starog, ima dvije etaže. To nam je bila savršena prilika da odvojimo odjel za mlade od odjela za djecu. Sada mladi imaju prostor na kojemu se mogu okupiti, pronaći knjige, družiti se…“, kaže Nataša Bujas, voditeljica Dječjeg odjela knjižnice. U prizemlju su dječje knjige i slikovnice, igraonica, a sada je olakšan i pristup roditeljima koji ulaze s dječjim kolicima.

Ovo je privremeno rješenje dok se ne napravi nova knižnica u prostorima bivše OTP banke.

„Nismo mogli dozvoliti da Dječji odjel ne radi dok se ne dogodi otvorenje nove knjižnice. Našim mladima smo morali osigurati standard na koji su navikli. Uz pomoć Grada i Ministarstva kupit ćemo nove police, nova računala, nastavit ćemo provoditi naše radionice i programe. Sve ćemo to na kraju preseliti i u novu knjižnicu“, kaže ravnateljica Dubravka Šurlan. Uređenje tog novog objekta trebalo bi, napominje gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, početi ove godine: „ Nadamo se da će ove godine krenuti uređenje knjižnice u novom objektu na Trgu Ljudevita Posavskog. U njemu će biti i Dječji i Odjel za odrasle. Sisačka knjižnica ima puno korisnika, Siščani vole knjige i to se vidjelo uslijed pandemije-teško im je palo kada je knjižnica bila zatvorena i stoga nam je uspostava knjižnice bila jedan od prioriteta“, rekla je Ikić Baniček.

Ministarstvo kulture i medija financira mjesečni najam prostora, a na današnjem otvorenju novog odjela bila je i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

„Drago mi je da smo u ovako kratkom roku uspjeli pomoći da se ovako važan segment rada gradske knjižnice s djecom smjesti i sigurne prostore. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je financiranje najma u naredne dvije godine i nadam se da ćemo u tom vremenu smoći snage pronaći trajni smještaj“, pojasnila je ministrica.

U Dječjem odjelu do 15.travnja besplatno možete upisati svoje predškolce ili osnovnoškolce.

najčitanije