Izvanredno stanje i za Odru kod Siska

ibb

Vodostaj Odre kod Siska u 8.00 sati dosegnuo je kritičnih 861 cm, čime je i na tom području na snagu stupilo izvanredno stanje. Istovremeno, kroz Sisak danas prolazi i vrhunac kupskog vala:

”Očekujemo da će vrh vala Kupe kroz Sisak proći do večeri. S time, naravno, ne završavaju i problemi, budući da ćemo i dalje imati visoke vodostaje rijeke Odre, zapunjavanje Odranskog polja i konstantnu daljnju ugrozu prigradskih naselja. Nadamo se manjem vodostaju nego što je to bilo 2013. i 2014. godine, međutim, radimo kao da će biti puno veći”, kaže predsjednik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička, dodajući kako je u tijeku distribucija vreća s pijeskom na području Sela i Odre i odrađuju se tehničke intervencije u onim dijelovima u kojima je to potrebno.

Krička još jednom poručuje stanovnicima ugroženih područja da se u svakom trenutku mogu obratiti interventnim službama: ”Pozivam sve da, ukoliko ocijene da je nešto po njih kritično, obavezno nazovu 112 i da sami potraže pomoć jer će time i sebi i nama olakšati posao. Na žalost, ugroženih lokacija je puno i dojave stanovnika uvelike će nam pomoći da interveniramo na vrijeme.”

Iako je premašivanjem vodostaja od 860cm na području Odre na snagu stupilo izvanredno stanje, za sada još ne postoji potreba za dodatnim angažiranjem vanjskih snaga, primjerice Hrvatske vojske, kaže Krička: ”U ovom trenutku Sisak još uvijek pruža pomoć drugim gradovima i općinama i vjerujem da smo još daleko od potrebe za snagama van nadležnosti Grada Siska”.

Donekle tješi podatak da je u 9.00h vodostaj Odre već pao za 1 cm.

najčitanije