Izložba radova buduće pješačke zone

imp

261020211635283982.jpeg

Ovih je dana odabrano najbolje idejno rješenje uređenja gradske pješačke zone. Autori prvonagrađenog rada su Darka Perinčić iz Zadra i Alessandro Sonatti iz Italije.
Projekt obuhvaća novo popločenje, postavljanje prikladne javne rasvjete i urbane opreme. Središte čitave zone su Radićeva i Kranjčevićeva ulica u kojoj je na početku ulice predviđen novi trg koji će biti središte grada Siska na kojem će se organizirati koncerti i sajmovi dok će drugi dio ulice biti komercijalnog karaktera u kojem će biti moguće obaviti kupnju i sjesti u jedan od kafića.
Ulica S. i A. Radića, kao novo žarište grada i svakodnevnog života, transformirat će se u „smart street“, odnosno pametnu ulicu, u kojoj će se nalaziti posebni digitalni otok, odnosno prostor gdje će se građani moći spojiti na besplatni WiFi i dobiti još neke slične usluge. Predviđene su i zelene površine, prostori za dječju igru te mjesto za štandove i održavanja raznih manifestacija. Autori ovog rješenja zamislili su kako će „smart street“ biti mjesto susreta i komunikacije građana, ali i otkrivanje izgubljenih društvenih odnosa i svijesti o mjestu u kojem se živi.
Jedan od ciljeva ovog projekta je izmještanje prometa iz središta grada, a plan gradske uprave je i zabrana prometovanja Starim mostom kada se izgradi novi most preko Kupe. Čitava zona, u kojoj se trenutno odvija promet, bit će u potpunosti pješačka. Bit će dopušten pristup automobilima kontrolirana podiznim stupićima, ali samo za stanare te dostavna i interventna vozila.

Autori su svojim rješenjem, uz sugestije iz gradske uprave, napravili jedno suvremeno arhitektonsko rješenje kojim će se u potpunosti promijeniti dosadašnja vizura grada uz uvažavanje povijesnog konteksta.

Dodajmo kako je na natječaj koji je bio otvoren dva mjeseca pristiglo ukupno 19 radova.
Nagrada za prvonagrađeni rad je 31.000 kuna. Drugoplasirane autorice iz Zagreba, Irena Paić Majdić i Dominka Mladineo nagrađene su s 18.600 kuna dok je nagradu u iznosu od 12.400 kuna za treće mjesto odnio autor Damir Sekulić iz Zagreba.
Izložba s natječajnim radovima bit će otvorena 21. siječnja u 12 sati u Galeriji sv. Kvirina na kojoj će i građani imati priliku za prijedloge i komentare, a trajat će sve do 30.siječnja ove godine.

najčitanije