Međunarodna izložba plakata „Tolerancija“ na pješačkoj zoni

mradenovic

261020211635206729.jpeg

Dan antifašističke borbe koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred kao prva oružana antifašistička jedinica ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe, jedan je od povoda za realizaciju međunarodne izložbe plakata ”Tolerancija” čiji je autor i kustos, umjetnički aktivist Mirko Ilić.

Izložba je nastala kroz suradnju Mirka Ilića i Gradske galerije Striegl te će biti postavljena u javnom gradskom prostoru, unutar pješačke zone grada Siska, uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe.

„Projekt ”Tolerancija” u programskom kontekstu djelovanja Gradske galerije Striegl pridonosi osnaživanju i multiperspektivnosti javnog gradskog prostora kao mjesta okupljanja jednako dostupnog svima i platforme za razmjenu ideja i djelovanje ljudi prema zajedničkom cilju, izgradnji empatije te promicanju kritičkog mišljenja.

Nakon mnogih  gradova u kojima je izložba Tolerancije bila postavljena,  izložba u Sisku nanova prenosi snažnu poruku kojoj je cilj  ukazati na sve ono što nam je zajedničko kao učinkovitog kontrapunkta i ”protuotrova” dubokim podjelama kojima je zahvaćeno suvremeno društvo.

Izložba Tolerancije u ovom aktualnom svjetskom trenutku, postavljena u gradu u kojem su se stvarali neki od prijelomnih povijesnih momenata, jasnim i upečatljivim vizualnim jezikom, upućuje nas na nužnost uključivanja i prihvaćanja kao i potrebe za širenjem razumijevanja, poštovanja i dostojanstva“, poručuju iz Galerije.

”The Tolerance Project” je putujuća izložba plakata svjetskih grafičkih dizajnera koji su se odazvali na poziv Mirka Ilića da na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovore pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge. Među autorima plakata u sklopu ovog projekta su i neke od dizajnerskih ikona: Milton Glaser, Seymour Chwast, Peter Bankov, Gunter Rambow, Niklaus Troxler, a od hrvatskih autora: Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić.

Projekt Tolerancija trenutno okuplja ukupno 150 plakata.

najčitanije