HDZ: "Prijeti li Sisku gunjska tragedija?"

imp

261020211635289204.jpeg

“Prijeti li Sisku gunjska tragedija? Spasimo nasip, izbjegnimo tragediju!” – naziv je priopćenja Vesne Štengl predsjednice TO HDZ-a “Zeleni brijeg” i potpredsjednice GO HDZ-a grada Siska kojeg prenosimo u cijelosti

“Živimo u vremenu u kojem svjedočimo klimatskim promjenama, čestim i velikim količinama oborina koje uzrokuju poplave u svim dijelovima Republike Hrvatske.

Istovremeno svjedočimo neučinkovitosti provođenja aktivnosti prevencije poplava od strane vlasti na svim razinama koja uključuje održavanje nasipa, čišćenje korita rijeka, kanala, kanalizacijske mreže, izrada kvalitetne odvodnje oborinskih voda prilikom gradnje puteva i održavanja iste, pa zbog toga plaćamo skupu cijenu koja se mjeri u poginulima, uništenom stočnom fondu, raseljenim ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, te milijardama kuna štete.

Prijeti-li-Sisku-gunjska-tragedija---03

Godinama članovi Temeljne organizacije Hrvatske demokratske zajednice Zeleni brijeg u ime stanovnika područja Zelenog brijega grada Siska upozoravaju na problem urušavanja nasipa na rijeci Savi. Upravo na dijelu toka rijeke Save koji nakon velikog meandra poslije naselja Bok Palanječki ulazi na administrativno područje Grada Siska i svom silinom udara u obalu, došlo je do urušavanja i ispiranja nasipa u dužini preko 50 metara pa se na taj način korito rijeke Save približilo kućama na dvadeset metara. Gotovo cijeli nasip je nestao na dužini pedesetak metara i otvorio se prolaz za vodu, koja za vrijeme visokog vodostaja ulazi do pomoćnog nasipa koji je oslonjen na uništen stari nasip.

Podizanjem vodostaja rijeke Save redovito na ovom području dolazi do poplave zaobalnih voda čija razina dostiže na dijelovima depresija do dva metra pa stoga postoji ozbiljna prijetnja da s obje strane natopljen nasip pod pritiskom popusti.

Tijekom svakog podizanja razine rijeke Save, stanovnici sa zabrinutošću prate stanje nasipa i upozoravaju nadležne iz Hrvatskih voda, VGI Banovina o opasnosti za sigurnost građana i njihove imovine. Nizom dopisa od Hrvatskih voda traženo je da reagiraju, učvrste nasip i spriječe moguću tragediju.

Na traženo redovit odgovor nadležnih institucija je da je situacija pod kontrolom, da ne postoji opasnost za ljude i imovinu, te da navedeni nasip nije u prioritetu.

Osim najveće prirodne tragedije koja je proteklih mjeseci zadesila naselja nizvodno od Slavonskog Broda, svjedočimo i proteklim danima u kojima je nevrijeme poplavilo Banovinu, a u Sisku na Zelenon brijegu pri svakoj izraženijoj kiši, znači gotovo svakodnevno, poplavljeni su podrumski stanovi u Bakranovoj i Čuligovoj ulici sa rezultatom velikih šteta na imovini.

Prijeti-li-Sisku-gunjska-tragedija---02

S pravom pitamo, da li se treba dogoditi tragedija kako bi nadležni iz Hrvatskih voda napokon poduzeli korake u cilju zaštite života ljudi i imovine?

Pozivamo aktualnu gradsku vlast grada Siska da se kao zainteresirana strana u očuvanju i zaštiti svojih građana i njihove imovine aktivno uključi u rješavanje ovog problema i prozove odgovorne u Hrvatskim vodama.

Upozoravamo da će u slučaju probijanja nasipa doći do nezapamćene tragedije nepopravljive štete ,te dugoročnih posljedica za stanovnike Zelenog brijega, kao i centra grada Siska.

Ne želimo već viđene scenarije osnivanja povjerenstava za pronalaženje odgovornih ili uzroka nesreće nakon događanja. Mi zahtijevamo, kao građani Siska i RH od vlasti na svim razinama da konačno počnu brinuti o temeljnim pravima svojih građana kao što su zdravlje i sigurnost, te zaštita imovine, te da odlučno, bez oklijevanja pristupe rješavanju ovog problema, koji nije samo politički istup HDZ-a, već problem svih Siščana, jer u slučaju nesreće poplavljeni će biti svi građani Zelenog brijega i grada Siska bez obzira na političku pripadnost i boju.” – stoji u priopćenju.

najčitanije