Gradi se prvi dječji vrtić na području Općine Martinska Ves

imp

Vrtić Strelečko 1

40 – ak mališana s područja Općine Martinska Ves od idućeg proljeća moći će pohađati vrtić na svom području.

 

vrtić strelečko 5

 

Radovi na njegovoj izgradnji su počeli, a sama lokacije je napominje načelnik Općine Martinska Ves pomno birana kako bi vrtić bio što pristupačniji onima koji ga trebaju.
Vrtić će se nalaziti na samoj granici između Siska i Strelečka tako da će svi koji gravitiraju prema Sisku moći lako ostaviti djecu i doći po njih nakon posla.

Do sada na području Općine nije bilo vrtića i roditelji su se snalazili na razne načine. Općina je sufinancirala i još uvijek sufinancira smještaj djece u vrtićima s 1000 kuna po djetetu, ali nismo imali kapaciteta za vrtić pa su se roditelji snalazili u okolnim gradovima, općinama ili privatnim vrtićima. Izgradnjom ovog vrtića steći će se mogućnost smještaja djece u ovaj vrtić ili ako ne bude dovoljno kapaciteta u ovom vrtiću imamo u Martinskoj Vesi lokaciju za jednu odgojnu skupinu i to za onu djecu i one roditelju koji ne gravitiraju prema Sisku nego prema Velikoj Gorici, Ivanić Gradu ili  Zagrebu.“, rekao je načelnik Stjepan Ivoš.

 

vrtić strelečko 8 vrtić strelečko 4

 

Vrtić će imati imati tri odgojne mješovite skupine, a prva bi djeca u njega trebala krenuti, ističe načelnik, u svibnju iduće godine.
Za projekt izgradnje prvog dječjeg vrtića na području Općine Martinska Ves sredstva su osigurana iz Ministarstva poljoprivrede kroz mjeru „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

 

vrtić strelečko 2 vrtić strelečko 3

Vrijednost radova iznosi oko 780.000 eura, a izgradnja vrtića, s iznosom od 580.000 eura, bit će financirana iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede dok će ostatak zajednički financirati Općina Martinska Ves i Sisačko-moslavačka županija.

Sisačko – moslavačka županija uključuje u gotovo svaki projekt na području županije. Isto tako smo uključeni u ovaj projekt. Nažalost, pokazalo se da je izvođenje skuplje od sredstava koja je Općina osigurala putem Ministarstva poljoprivrede, tako da smo mi osigurali 100.000 € za izgradnju ovog vrtića. Znamo da postoji velika potreba za vrtićkim kapacitetima na području čitave Sisačko-moslavačke županije. I Vlada RH je također to prepoznala, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za izgradnju novih vrtića. Ono što se uvodi je da Vlada snosi trošak smještaja djeteta u vrtiću što će znatno rasteretiti jedinice lokalne samouprave, kao osnivače vrtića, a isto tako će omogućiti proširenje vrtićkih kapaciteta.“, rekao je župan Ivan Celjak.

 

vrtić strelečko 6 vrtić strelečko 7

 

Osim ovog projekata, Sisačko-moslavačka županija i Općina Martinska Ves surađuju i na izgradnji cestovne infrastrukture, na obnovi i modernizaciji cesta na tom području.

najčitanije