Proširenje vrtićih kapaciteta u Sisku i ostatku SMŽ

Img 0138ce616c27dbf94b51f4be5503d003 V

Sisačko-moslavačka županija, uz obnovu svih objekata javne namjene stradalih u potresu iz svoje nadležnosti, provodi i niz aktivnosti za demografsku obnovu s ciljem stvaranja županije pogodne za život i ostanak mladih obitelji. Posebna pozornost posvećuje se poboljšanju odgojno-obrazovnog standarda i proširenju kapaciteta dječjih vrtića. U posljednje dvije godine, Županija je samo iz područja obrazovanja obnovila, izgradila i opremila 17 zgrada, a u tijeku je i izgradnja 3 nova vrtića.

 

Sisačko-moslavačka županija pilot projektom gradi dječji vrtić u centru Siska

 

U centru Siska, Županija gradi odgojno-obrazovni i kulturni centar kao još jedan projekt kojim se želi revitalizirati ovo područje prvenstveno radi osiguravanja pozitivnog okruženja za ostanak mladih obitelji na području županije.

Obnovu zgrade u Rimskoj 19 u Sisku, u kojoj će se nalaziti dječji vrtić, provodi Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, a radovi u iznosu od 11,7 milijuna eura financiraju se iz Fonda solidarnosti Europske unije.

„Nakon završetka obnove u zgradama u Rimskoj 19 imat ćemo dječji vrtić za oko 45 djece kao pilot projekt Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Učiteljskim fakultetom. Osim dječjeg vrtića u zgradi će se nalaziti učionice za glazbenu školu, galerija te uredi za djelatnosti iz područja kulture. Na zadovoljstvo svih Siščanki i Siščana, a posebno ljudi koji će koristiti ovu zgradu, stvaramo odgojno-obrazovni i kulturni centar za naše sugrađane“, naglasio je župan Celjak.

Prije potresa zgradu u Rimskoj 19 koristili su Ministarstvo unutarnjih poslova za potrebe Policijske uprave sisačko-moslavačke te Ministarstvo pravosuđa i uprave za istražni zatvor. Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupilo je Sisačko-moslavačkoj županiji zgradu u Rimskoj ulici 19 i na taj način omogućilo Županiji u centru Siska stvoriti reprezentativni kompleks.

 

Suradnjom Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Općine Martinska Ves, u Strelečkom počinje gradnja prvog dječjeg vrtića

 

Dječji vrtić prvi put u povijesti dobit će i naselje Strelečko u općini Martinska Ves što je rezultat izuzetno dobre suradnje Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Općine Martinska Ves. Na zadovoljstvo svih roditelja, koji su se do sada snalazili na različite načine oko čuvanja svojih mališana, ovaj vrtić bi već iduće godine trebao primiti prvu djecu. Vrijednost radova iznosi oko 800.000,00 eura od čega će iznos od 580.000,00 eura biti financiran iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede dok će ostatak od 220.000,00 eura zajednički financirati Sisačko-moslavačka županija i Općina Martinska Ves.

Bit će organizirane tri odgojne mješovite skupine za 37 djece. Prva skupina u 7-10 sati programa s 20 djece u dobi od 3 godine do polaska u školu za koju će biti zaposlena 2 odgojitelja. Druga skupina u 7-10 sati programa s 12 djece u dobi od 1 do 3 godine starosti za koje će se zaposliti 2 odgajatelja i treća skupina u 10-satnom programu s 5 djece u dobi od 6 mjeseci do navršenih 12 mjeseci starosti (jaslička dob) za koje će se zaposliti 3 odgajatelja. Uz odgajatelje bit će zaposlena i 2 radnika u kuhinji i energetsko-tehničkom bloku te 1 spremačica.

Zgrada vrtića bit će prizemnica s natkrivenom terasom, dječjim igralištem i ukrasnim vrtom. Lokacija vrtića u naselju Strelečko je na samom ulasku u grad Sisak što će mnogim roditeljima koji većinom rade u gradu olakšati pristup vrtiću.

 

Proširenje vrtićkih kapaciteta na području Petrinje

 

Sisačko-moslavačka županija sudjeluje i na području Petrinje u proširenju vrtićkih kapaciteta čime će se riješiti problem trenutno neupisane djece u petrinjske vrtiće. Prostor za nove skupine bit će početkom rujna ove godine otvoren u prostoru Osnovne škole Mate Lovraka, Područne škole u Češkom Selu. Rezultat je to suradnje između Grada Petrinje i Sisačko-moslavačko županije koja je kao osnivač Osnovne škole Mate Lovraka, Područne škole u Češkom Selu dala suglasnost da se bez naknade dio prostora škole prenamjeni u dječji vrtić.

U tu svrhu uređene su dvije učionice za potrebe 2 jasličke grupe u koje će se periodično primati djeca jasličke dobi, a za koje je Dječji vrtić Petrinjčica nabavio novu opremu u vrijednosti od 20.500,00 eura. Otvaranjem vrtića zaposlit će se i četiri nova odgajatelja, dvije spremačice i jedna servirka. Na toj lokaciji vrtić će djelovati privremeno do izgradnje novog centralnog vrtića.

najčitanije