Ekološka akcija sisačkih planinara

imp

Planinari Sisak 1

Članovi HPD Sisak održali su u nedjelju, 4. prosinca, ekološku akciju na području Hrastovičke gore, kojoj je bio cilj sakupiti otpad na dijelu planinarske, a sada i Camino staze, koja prelazi mostom preko Petrinjčice u Tješnjaku.

 

Unatoč lošoj prognozi, akciji su se uz organizatora Gorana odazvala 3 planinara. Vrijeme ih je ipak nagradilo, pa u periodu trajanja akcije nije padala kiša.

“Iako smo svjedoci raznih odlagališta, i stalno se čudimo ljudskim navikama i odnosu prema prirodi, te se pitamo, kako se nekome da voziti tako duboko u šumu, iznenađenjima nema kraja. Trud koji bi morali uložiti da istovare otpad na obližnjem odlagalištu, ili ostaviti krupni otpad barem uz kontejner, bio bi im daleko manji. No na tome treba raditi kolektivno!”, objavili su na svojoj FB stranici iz HPD Sisak.

 

Tijekom akcije čišćenja pronašli su razni otpad, od građevinskog, automobilskog, pa do kućnog, a posebno su ih se dojmile dvije stvari.

“Pune vrećice iskorištenih dječjih pelena, jer se pitamo, kako li će ti roditelji odgajati svoju djecu!?!? I puno neiskorištenih donacija u vidu pelena i uložaka za odrasle koje su apsolutno mogle biti iskorištene i donirane potrebitima.”, naglašavaju iz HPD Sisak.

 

Za samo dva sata čišćenja okoliša uspjeli su napuniti kontejner volumena 5000 litara.
“Uspjeli smo učiniti da prostor oko mosta u Tješnjaku izgleda lijepo, bez smeća, a nadamo se da ćemo ovim primjerom potaknuti barem nekoliko ljudi koji su izbacivali smeće, da to više ne čine!“, zaključuju sisački planinari i dodajući kako se za iduću akciju nadaju većem odazivu te proširenju prostora za čišćenje, jer ističu kako ima još puno posla, zaključuju iz HPD Sisak.

 

Foto – HPD Sisak

Foto: HPD Sisak

najčitanije