Domoljubna koalicija: " Kredit od 50 milijuna kuna zatvara bilo kakvu mogućnost razvoja Siska do 2032.godine i stavlja nas u dužničko ropstvo"

mradenovic

261020211635276910.jpeg

Predstavnici Domoljubne koalicije izrazili su nezadovoljstvo na današnjoj tiskovnoj konferenciji zbog prihvaćanja ugovora o kreditu od 50 milijuna koju kojeg Gradu Sisku daje HBOR, a koji će se koristiti za financiranje infrastrukturnih projekata u Sisku. Kredit će se koristiti za kupnju nekretnina, uređenja pročelja centra grada, rekonstrukciju Rekreacijskog centra Zibel, izgradnju sportskog igrališta u bivšem MO Eugen Kvaternik, bazena Caprag, biciklističkih staza, gradske šetnice, glavne gradske pješačke zone, gradskih parkirališta te izgradnju i rekonstrukciju gradskih ulica.Ugovor je potpisan na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Na stranicama Grada navedeno je da je jednoglasno donesena odluka, ali sa 16 vijećnika SDP-a, ističu iz Domoljubne koalicije. Oporbeni vijećnici nisu glasali za tu točku, a u vijeću imamo 25 vijećnika. Povlači se pitanje je li taj ugovor pravovaljan te je li odluka gradskog vijeća ispravna. Hoćemo li morati kao stranka pozvati DORH na tumačenje ugovora, pita se Darko Weiss iz HDZ-a.

Uz podizanje svakog kredita sastavni je dio imati otplatni plan kredita, koji vijećnici, tvrdi Weiss, nisu dobili na uvid.Grad Sisak će uz kamate, dugovati oko 74 milijuna kuna i biti zadužen do 2032. godine. Iduće tri generacije vlasti, iduća generacija novorođene djece neće u Sisku moći dignuti niti kune kredita pod uvjetima ovakvom proračuna. Grad Sisak se idućih 17 godina neće moći zadužiti ni kune, nećemo moći ni razmišljati o nekom problemu koji bi se mogao pojaviti, a treba se rješavati kreditnim obvezama, ističe Weiss.

Nejasan je Domoljubnoj koaliciji kredit za infrastrukturu. HBOR će promatrati i analizirati korištenje sredstava. Svako nenamjensko korištenje sredstava bit će sankcionirano, a u svakom trenutku HBOR može prekinuti kredit, naplatiti se i sjesti na imovinu Grada. Koaliciju plaši i činjenica da HBOR može u svakom trenutku izmijeniti uvjete kredita i ostalih odredbi ugovora.

Krediti se dižu za stvari koje su goruće u Gradu ili koji će omogućiti stvoranje novih tokova proračuna i koji će se iskoristiti kao novi prihod za otplatu ovog kredita. Iz nabrojanih infrastrukturnih projekata poput natkrivanja klizališta, proširenje knjižnice ili izgradnje parkirališta, u koaliciji vide samo dodatne troškove. Ti projekti, nesumnjivo bi uljepšali Grad ali pitanje je možemo li si ovakav kredit za ovakve projekte trenutno priuštiti, pitaju se u koaliciji. Ovaj je ugovor, prema njima, zatvara bilo kakvu mogućnost razvoja Siska do 2032. godine.

Zašto se grade biciklističke staze za koje je izdvojena enormna svota, a ne osiguravaju se, primjerice, udžbenici za školarce? Mlade ljude trebamo zadržati u Sisku, a sa projektima izgradnje biciklističkih staza ili parkirališta ne radi se ništa da se zadrže ljudi u Sisku. Ovo je kozmetički projekt, stvara se privid rada i sposobnosti vlasti, a ovaj kredit ni u kojem slučaju nije razvojni. Gradonačelnica je obećala ozbilju rekonstrukciju poslovanja Grada Siska, a biciklističke staze to nisu, ističe Vlatka Vukelić iz HSP Ante Starčević.

najčitanije