Dodijeljeni stanovi Udruzi za promicanje inkluzije

imp

261020211635290129.jpeg

Za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja alternativu institucionalnom smještaju.

Dva takva stambena prostora Grad Sisak dodijelio je Udruzi za promicanje inkluzije Zagreb.
“Zadovoljstvo mi je predsjednici Udruge predati ključeve za ukupno dva stana za projekt koji smo mjesecima dogovarali i zaista je zadovoljstvo što smo u jednom tako kratkom roku uspjeli doći do kraja. Ovo je novost za Sisak i drago mi je što se i Grad Sisak priključuje još nekim hrvatskim gradovima koji sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu” – rekla je prilikom primopredaje ključeva gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

“Program stanovanja uz podršku ima sljedeće ciljeve: stanovanje uz podršku u zajednici u stanovima u skladu sa željama i izborom korisnika (2-5 osoba stanuje zajedno u stanu) uz podršku u skladu s individualnim potrebama korisnika, pružanje podrške i poticanje u svakodnevnim aktivnostima i situacijama (odgovorno ophođenje s novcem, briga o sebi i o stanu, priprema hrane, korištenje javnog prijevoza, razvijanje pozitivnih odnosa prema osobama s kojima žive …)” – pojasnila je bit osamostaljivanja osoba sa intelektualnim teškoćama predsjednica Udruge za promicanje inkluzije Borka Teodorović.

Važno je naglasiti kako povratak jedne skupine građana u lokalnu zajednicu, istovremeno znači osnaživanje i (ne)posredni gospodarski oporavak druge skupine građana. Naime, jedinica lokalne samouprave stavlja u funkciju stambene potencijale u socijalne svrhe, a podršku korisnicima u svakodnevnom životu pružat će trenutno nezaposleni građani grada Siska koji će kroz zapošljavanje osigurati sebi i svojoj obitelji egzistenciju. Naime, za pružanje usluga organiziranog stanovanja za osam do deset osoba u dva stambena prostora bit će potrebno osigurati isto toliko i asistenata.

najčitanije