DIP: Na biračko mjesto sa zaštitnom maskom i svojom kemijskom

imp

Državno izborno povjerenstvo je objavilo kako će izgledati izbori tijekom epidemije koronavirusa. Pojasnili su kako se moraju ponašati članovi biračkog odbora, a što trebaju znati birači.
Biračka mjesta morat će biti oprana i dezinficirana. Svi članovi biračkog odbora morat će obvezno imati maske, a preporuka su i rukavice. Rukavice su obvezne kod onih članova odbora koji od birača traže osobne iskaznice.
Na ulazu u biračko mjesto mora stajati dezinficijens koji svi moraju koristiti. To će se kontrolirati.
Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.
Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati.
Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.
Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.
U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.
Glasačke kutije također će biti na razmaku od metar i pol.
Biraču koji na biračko mjesto pristupi bez maske mora se omogućiti glasanje uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera. Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.
Birači koji na izbore nose masku morat će je kratko skinuti, na udaljenosti od dva metra, radi identifikacije. Birači ulaze jedan po jedan, na udaljenosti od 1,5 metra. Ako se treba čekati, čeka se vani.
Istovremeno u prostoriji smije biti toliko birača koliko je mjesta za glasanje, a potrebno je i što kraće zadržavanje.
Detaljnije upute možete pronaći na stranici Državnog izbornog povjerenstva.

najčitanije