Sisak u istoj izbornoj jedinici s Delnicama, Bakrom, Obrovcem i Pagom

imp

Sedma Izborna Jedinica

Hrvatske birače u ovoj superizbornoj godini očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Za sada je poznat samo datum izbora za Europski parlament, o datumu parlamentarnih se još uvijek nagađa, dok će se prvi krug predsjedničkih održati krajem godine, u prosincu.

 

Prema novom Zakonu o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji je Sabor donio krajem rujna 2023.godine ne mijenja postojeći izborni sustav nego mijenja karte izbornih jedinica, pa tako Sisačko – moslavačka županija neće nije u VI. Izbornoj jedinici nego je prema Zakonu podijeljena između 5. i 7. izborne jedinice.

 

Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama premijer Andrej Plenković je tada naglasio da je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. Istaknuo je i da geografska struktura Hrvatske, odnosno njezin oblik, na određeni način uvjetuje izgled izbornih jedinica.
Ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika.

 

Peta izborna jedinica obuhvaća, kao i do sada, tri slavonske županije – Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije.
Istočniji dio naše županije u koji spadaju Donji Kukuruzari, Majur, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac , Lipovljani i Novska nalazit će se tako u istoj izbornoj jedinici s Vukovarom, Slavonskim Brodom, Požegom ….

 

Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, odnosno dijelove države s najvećom depopulacijom – cijelu Ličko-senjsko županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

 

Tako su uz Kutinu i Sisak u istoj izbornoj jedinici i gradovi; Obrovac, Pag, Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko. U istoj izbornoj jedinici sa Siskom su u 7. izbornoj jedinici i općine; Posedarje, Ražanac, Vir, Čavle, Fužine, Jelenje, Mrkopalj, Ravna gora itd.

 

Sedma Izborna Jedinica

 

 

Foto – HTV

najčitanije