Ciglarska graba čuva jedan stari monoksil

mradenovic

261020211635238562.jpeg

Ciglarska graba postaje mjesto koje čuva bitno arheološko blago. Ovog ljeta petrinjski ronioci u Kupi su pronašli monoksil, čamac izdubljen iz jednog komada drveta. Mladen Kirin iz Ronilačkog kluba „Orka“ iz Petrinje ispričao je kako su monoksil pronašli sasvim slučajno u kolovozu ove godine. Kada su uvidjeli da je čamac istesan od jednog komada drveta, shvatili su da je riječ o vrijednom nalazu. Odmah su kontaktirali Gradski muzej i Konzervatorski odjel, a pridružili su se i u akciji pohrane monoksila u Ciglarsku grabu. Uz pomoć sisačkih i petrinjskih ronioca, Javne vatrogasne postrojbe te ekipe iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, monoksil se pohranio u grabu.
„Nije neočekivan, ali je jako kvalitetan i dobar nalaz. Ovaj monoksil dugačak je 6 metara, a pronađen je u Kupi. Bio je prilično izložen, stoga smo ga, zbog straha da ga visoka voda za vrijeme zimskih mjeseci ne uništi i odnese, izvadili i sada ćemo ga privremeno smjestiti u Ciglarsku grabu dok ne počnemo s restauracijom i konzervacijom“, kaže Krunoslav Zubčić iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.
Monoksili u Kupi nisu rijetkost. Riječ je o jednostavnim plovilima koja su se koristila od prapovijesti za manje transporte. Teško je odrediti koliko je ovaj primjerak star dok se ne dovrši analiza uzorka drveta, ali pretpostavlja se da datira iz 15. ili 16.stoljeća te da je izrađen od hrasta.
20181207_103619 20181207_102438
Velik je izazov očuvati predmete nakon što se izvade iz vode. Zubčić objašnjava kako se predmeti koji su upili puno vode prilikom sušenja skupljaju i pucaju. Ako bi se samo posušili, vrlo brzo bi se uništili.
„Sam postupak konzervacije je dugotrajan. Ovisno o debljini drveta, može trajati nekoliko godina. Za konzervaciju je vlagu potrebno zamijeniti kemikalijom – primjerice, polietilen glikolom. Taj postupak je osim dugotrajan, prilično skup. Zato ćemo monoksil ponovno vratiti u uvjete bez kisika, prekrit ćemo ga slojem pijeska i mulja te pričekati dok ne skupimo sredstva za njegovu konzervaciju“, objašnjava Zubčić.
Rijeka Kupa bila je autocesta kroz sva povijesna razdoblja na ovom području. „Već se niz godina monoksili pronalaze i cilj ih je prezentirati javnosti. Nažalost, neki vrijedni nalazi, zbog nemogućnosti očuvanja i izlaganja, danas više nisu u reprezentativnom stanju. Dok ne nađemo financijska sredstva, ali i prostor u kojemu bi se ovaj čamac od 6 metara mogao izložiti, ostat će na dnu grabe. Naš interes dalje bio bi da se postavi jedna informativna tabla. Osim što je Ciglarska graba lijepo mjesto za rekreaciju i boravak u prirodi, istovremeno je muzejski deponij vrijednog nalaza iz rijeke Kupe. Bez dobre volje petrinjskog i sisačkog ronilačkog kluba, stručnih savjeta i procedure Hrvatskog restauratorskog zavoda, Hrvatskih voda koje su donirale materijal, Javne vatrogasne postrojbe, Gradskog muzeja Sisak i Grada Siska koji je dao suglasnost za pohranu te tako omogućio nešto jedinstveno na području Siska“, kaže Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku.
Ovakav način očuvanja nije rijetkost u svijetu, ali se prvi puta izvodi na području kontinentalne Hrvatske.

najčitanije