Aktivni i sretni i u starijoj životnoj dobi

nn

261020211635259074.jpeg

Svako životno razdoblje donosi svoje radosti i poteškoće, no složit ćete se da svatko zaslužuje proživjeti sretno djetinjstvo, kvalitetnu mladosti i mirnu i veselu – starost. Da bi to doista tako i bilo brine se i udruga za pružanje humanitarne pomoći Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“. Udruga postoji već punih pet godina, odjeću i potrepštine za potrebite im doniraju većinom građani, a prva u Hrvatskoj ima mini socijalni vešeraj za odjeću koja ne stigne posve čista. Isti vešeraj je tu i za preko 600 korisnika na terenu koji iz raznoraznih razloga nemaju mogućnost pranja odjeće, a do kraja 11. mjeseca imali su devet žena zaposlenih na javnom radu koje brinu o preko sto starijih i nemoćnih osoba sa šireg područja grada Siska.
No, osim brige o njihovim životnim uvjetima, osobama starije životne dobi treba dakako ponuditi i razne oblike aktivnijeg provođenja slobodnog vremena jer se to izravno reflektira na njihovu emocionalnu osnaženost i samopoštovanje te unapređenje kvalitete njihova života u sadašnjosti i budućnosti. Jedan od načina je kroz projekt zvan „Aktivni i sretni”, bogat različitim aktivnostima koje potiču socijalnu uključenost.
Nakon cjelodnevnog druženja s pedesetak umirovljenika u Top termama Topusko na Županijski dan umirovljenika, na red dolaze nove aktivnosti.
“Ovaj tjedan, već u četvrtak, imamo kreativnu radionicu u Domu umirovljenika u trajanju nekih dva sata, koju će voditi dopredsjednica Udruge, Ivančica Velić, volonterka i dobitnica ovogodišnjeg priznanja za koordinatora volontera od strane Grada Siska. Potom kreće senior-zumba, prilagođene aktivnosti zumbanja osobama starije životne dobe, redovito ćemo pružati i psihološko-socijalnu podršku korisnicima na terenu u vidu kućnih posjeta, a negdje planiramo ugurati i zajedničko tradicionalno blagdansko druženje u hotelu Panonija”, rekla je Daša Poredoš Lavor, voditeljica projekta, dodajući da će biti i zanimljivih poduka upravo osoba starije životne dobi na temu kako se nositi sa suvremenim tehnologijama. Poduku će održati volonterka Udruge Ivana Šalić.
“Neke od aktivnosti će uključivati to da podučimo umirovljenike kako da sami obnove bon sa svom računu, kako da koriste bankomat, kako da putem računala koje ćemo odnijeti u njihov dom ili Dom umirovljenika uspostave kontakt s članovima obitelji koji su negdje daleko, bilo da ih pronađemo putem Skypea ili na društvenoj mreži itd.”, dodala je Poredoš Lavor.

DSCN2880

Uz to, planiraju izrađivati eko krpene vrećice s logom udruge i RWE energije koji su ovom projektu, u sklopu većeg nacionalnog natječaja za udruge “Umirovljenici i RWE u akciji” donirali 9.950,00 kuna.
Projekt će se provoditi tri mjeseca, a sve novosti ćete moći pratiti kroz naše informativne emisije i naravno, na Sisak portalu.

najčitanije