Zrin festival 2019.

mj

261020211635233791.png

Ovogodišnji 5. Multimedijalni Zrin festival, otvara koncert Simfonijskog puhačkog orkestra HV u kraju gdje se rodio slavni junak Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali 200 godina. U predivnoj prirodi uz rijeku Unu, u Hrvatskoj Kostajnici promovirat će se zbirka pjesama Nikole Kristića koji priprema atraktivnu glazbeno-poetsku večer.

Prvi puta festival će otvoriti vrata crkve Sv. Katarine u Komarevu, koncertom Ensemble PRO ‘800 koji čine: Dani Bošnjak – flauta, Aleksandar Jakopanec – viola , Jasen Chelfi – violončelo i Domagoj Terzić – povijesna gitara, s kojima će se uveličati 230. obljetnica Župe u Komarevu.

Događanjima u Topuskom, koje je nedavno obilježilo 200. obljetnicu suvremenog Lječilišta i koje počiva na vrelima ljekovite termalne vode, naglasit će se mogućnosti koje nudi uzajamno dopunjavanje lječilišnog turizma i kulture. Ove godine mnogobrojnim korisnicima Top Termi i široj festivalskoj publici, u suradnji sa Popovačkom udrugom likovnih stvaralaca Moslavački štrk, predstavit će se izrazito angažirani slikari našeg kraja na izložbi “Između snova i uspomena”. Nakon otvorenja izložbe održat će se koncert Hrvoja Pintarića – rog i Hrvatskog gudačkog kvarteta u crkvi Pohoda BDM.

Multimedijalnost, kao nit vodilja ovogodišnjeg ZRIN festivala, obogaćena je i promocijom dvije sjajne knjige: Historiografija o Zrinskima-izbor i Hrvatski povijesni atlas, koje će u sisačkom Velikom Kaptolu predstaviti sami autori – Krešimir Regan i Vlatka Dugački.

Festival završava glazbom i sjajnim glazbenicima u prelijepim prostorima crkava u srcu Banovine – u Gorama, gdje nastupaju Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has – čembalo i u Hrvatskom Čuntiću, gdje će nastupiti nesvakidašnji duo dva klarinetista – Abdul-Aziza Husseina i Ante Krpana.

Ulaz na sve programe je besplatan.

zrin program

O FESTIVALU

https://www.facebook.com/zrinfestival/

najčitanije