Koncertom u Ozlju završava Zrin festival

imp

Zrin Fest Naslovna

Ovogodišnji Zrin festival počeo je 28. svibnja u Zrinu i nakon Petrinje, Gornjeg Viduševca, Čakovca, Karlovca, Broda na Kupi završava 8.lipnja u Ozlju.

 

Tako se 9. Zrin festival – multimedijalni festival proširio daleko izvan prijašnjih festivalskih izdanja, promovirajući kulturnu baštinu četiri županije: Sisačko-moslavačke pod čijim se pokroviteljstvom festival održava, ali i Međimurske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

 

Kraj ovogodišnjeg Zrin festivala rezerviran je za srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na vapnenačkoj stijeni iznad rijeke Kupe, naseljenoj od prapovijesnog doba. Tome svjedoči zemunica smještenu u prirodnom udubljenju stijene koju smatraju najstarijom otkrivenom nastambom u ovome dijelu Hrvatske. Stari grad Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.) za čije vladavine postaje neslužbenom hrvatskom prijestolnicom u kojoj stoluje ban Petar Zrinski. U 18. stoljeću srednjovjekovna utvrda pregrađena je u dvorac, a kasnije je gotički grad poprimio obilježja barokne arhitekture.

 

Danas je grad u vlasništvu Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ koja je ustupila jednu od prelijepih obnovljenih dvorana palače Zrinskih u kojoj će koncert zatvaranja festivala održati najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja – Hrvatski barokni ansambl i solisti Stjepan Nodilo, barokna oboa; Krešimir Fabijanić, barokna truba i Pavao Mašić, orgulje, a pod ravnanjem renomirane violinistice Laure Vadjon.

 

Zaključni koncert 9. Zrin festivala održat će se na blagdan Tijelova, u četvrtak 8. lipnja u 20 sati.

 

8. 6. – ČETVRTAK – 20:00
Stari grad Ozalj
Hrvatski barokni ansambl

najčitanije