Volonterskim kampom do boljeg poznavanja baštine

st

261020211635267374.jpeg

Sedmi po redu Volonterski kamp u organizaciji Gradskog muzeja Sisak i ove će godine okupiti volontere, studente povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije, koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske.
U deset dana trajanja kampa studenti će uz vodstvo višeg kustosa Ivice Valenta , više kustosice Katice Mrgić i višeg muzejskog pedagoga Marijana Bogatića terenskim radom nastaviti popisivati baštinsku ostavštinu koja između ostalog obuhvaća spomeničku, fortifikacijskui tradicijsku arhitekturu, a osnovna ideja je zabilježiti sadašnje stanje u kojem se nalaze ovi spomenici i predmeti baštine.
‘Kamp već ima svoj kontinuitet i tijekom godina smo u sklopu tog projekta dobili puno bitnoh stvari. Kako za našu instituciju koja dobiva nove podatke, tako i za lokalnu zajednicu u kojoj se kamp odvijao. Nadam se da ni ove godine neće biti problema i da će se sav posao odraditi kako je planirano’, rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Vlatko Čakširan.
Svake godine muzealci se trude napraviti novu temu koju provode kroz suradnju s raznim institucijama. Volonteri su redovito studenti koji će jednog dana raditi u muzeju ili srodnim ustanovama.
‘Iz godine u godinu dolazi veliki broj studanata i to se pokazalo kao jako dobra stvar. Javljaju nam se studenti koji nisu iz Siska, a veliki je plus i to što javljanjem sisačkih studenata stvaramo bazu podataka ljudi koji nam kasnije budu od velike koristi. Oni postaju stručni volonteri i dobro ih je imati na raspolaganju u našem gradu, rekao je muzejski pedagog, Marijan Bogatić, dodajući kako je cilj volonterskog kampa i ove godine nastavak popisivanja spomeničke baštine na području Sisačko-moslavačke županije.
‘To je jako široka stvar, pa zajedno sa studentima istražujemo na terenu. tereni su uvijek zanimljivi, nikad ne znamo što nas čeka i uvijek dolazimo do novih informacija.’
Deset volontera sa sisačkim će muzealcima baštinu naše županije popisivati do 20. srpnja.

najčitanije