Virtualni programi Gradske galerije Striegl povodom Noći muzeja

mradenovic

251020211635201287.jpeg

Zadnji petak u siječnju rezerviran je za Noć muzeja. Unatoč  otežanim okolnostima izazvanima najprije epidemijom COVID-a a u našoj županiji i potresima, Gradska galerija Striegl ni ove godine neće propustiti uključivanje u ovu nacionalnu manifestaciju koja će se, obzirom na izvanredno stanje, održati virtualno. Ovogodišnja tema manifestacije je „Zadaće muzeja u doba krize“. Obzirom na koronavirus, ali u to da je izložbeni prostor Galerije nedostupan za javnost, digitalno okruženje je trenutno i jedino.

„Promptno smo s umjetnicima dogovarali programe koji će biti dostupni na našoj Facebook stranici, a imamo i program za Instagram“, kaže ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.  Na Facebook stranici galerije u sklopu Noći muzeja moći ćete pogledati izložbu pod nazivom „Extending the view“  Marka Tadića.

„Radi se o 7 animacija Marka Tadića koje u pravilu nisu dostupne za gledanje. Ipak, u dogovoru s Markom svi će moći pogledati te njegove animacije od 18:00 do 01:00 sat“. Tadićeva izložba ujedno je bila i zadnja izložba postavljena u izložbenom prostoru Holandske kuće prije potresa i izložba bi u stvarnom prostoru još uvijek bila postavljena. Izložba ”Extending the view” predstavila je prvi sintezni uvid u video radove i animacije Marka Tadića  koji su nastali u periodu od 2008. do 2020. godine zaključno s najnovijim radom pod nazivom: ”Events Meant to be Forgotten”.

Pregled svih animacija kroz izložbeni koncept i postav pratili su i crteži i kolaži iz kojih su, kroz intervencije samog autora, i nastale animacije te video radovi.

Na Facebook stranici održat će se i prezentacija projekta „Radical Now“ te edukativno druženje na temu crtanja.

Radical Now„Kroz jedan mali live program prezentirat će se novonastali radovi u sklopu projekta. Imamo i jednu video sesiju pod nazivom „Zdravlje i klasa“ beogradskog dvojca Rene Rädle i Vladana Jeremića koji imaju zanimljiv program video crtanja“, dodaje Trauber. Njihova umjetnička praksa obuhvaća instalacije i intervencije u javnom prostoru. Koriste tehnike koje je lako reproducirati i distribuirati, poput grafike i tiska, te jednostavnih materijala kao što su tekstil, karton i drvo, inzistirajući na upotrebnoj vrijednosti i društveno-ekološkoj svijesti umjetničkog rada.

Nedavno su izlagali, između ostalog, u Brooklyn museum u New Yorku, na Creative Time Summitu u Miamiju, u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani, u MMOMA u Moskvi, u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, u Galleria del Progetto u Milanu, u Intercultural museum u Oslu, na 56. Oktobarskom salonu u Beogradu, na EKKM u Talinu, na Autostrada bijenalu u Prizrenu, na Politics of Dissonance u okviru Manifeste 12 u Palermu, u centru < rotor > u Grazu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Program na Instagram profilu Gradske galerije Striegl

Instagram profil Gradske galerije Striegl za Noć muzeja rezerviran je za Siščanku Ivanu Tkalčić koja će se predstaviti  vizualnim digitalnim kolažem „The Flow“

„Njoj smo predali Instagram da ga iskurira svojim tokom misli. Ona ga je nazvala „The Flow“, a the flow je inače i zanimljiv termin u psihologiji – označava stanje apsolutne predanosti određenom kreativnom procesu koji izaziva najsnažnije stanje sreće, pa se tako nada da će se tom stanju prepustiti i svi gledatelji“, pojašnjava Trauber.

Noć muzeja u digitalnoj varijanti Gradske galerije Striegl na rasporedu je u petak, 29. siječnja od 18 do 1 sat iza ponoći. Program će biti dostupan na Facebook i Instagram stranici Galerije.

najčitanije