Upoznajte Picassa kroz 3D print: Jedinstvena kreativna radionica Ivane Svjetličić i Danka Obradovića

Dizajn Bez Naslova (22)

U Kulturno-povijesnom centru SMŽ kreće jedinstvena edukativno-kreativna art radionica koja spaja tehnologiju, ručni rad i učenje o najpoznatijim svjetskim umjetnicima.

 

„Ideja za radionice krenula je kroz razgovor s inženjerom Dankom Obradovićem koji ima afinitet za rad s drvom i plastikom. Drvo obrađuje ručno, a plastiku printa 3D printom. Željeli smo osmisliti radionicu kojom bismo u ljudima pokrenuli kreativnost, a istovremeno stavili naglasak na edukaciju. Za razliku od mnogih drugih radionica, želimo da polaznici odu s nekim novim stečenim znanjima, kako praktičnim, tako i teoretskim“, napominje Ivana Svjetličić te dodaje kako je ovo prva takva radionica u Hrvatskoj.

 

Na rujanskim radionicama polaznici će imati priliku izraditi Picassovu „Ženu koja sjedi u crvenoj stolici“ te naučiti nešto o njegovom stvaralaštvu.

 

3D print na drvetu je rad nastao reinterpretacijom originalnih umjetničkih djela. Proces uključuje detaljan rad u grafičkom programu, gdje se svaki dio slike pažljivo ekstrahira i transformira u 3D model, koji se zatim ispisuje na 3D printeru. Svaki element se ručno lijepi na ispisanu 3D crnu podlogu kako bi se postigao dojam reljefne strukture. Rezultat je jedinstvena umjetnička kreacija moderne i apstraktne umjetnosti koja kombinira digitalnu preciznost i tradicionalnu ručnu izradu, pružajući dubinu i teksturu koje privlače pažnju i ostavljaju snažan dojam. Svaki pojedini proizvod je unikatan zbog ručnog rada, sastoji se od više stotina dijelova, što čini proces izrade izuzetno zahtjevnim i kompleksnim.

 

Radionica će se održati u Kulturno-povijesnom centru SMŽ u Tomislavovoj ulici. Termini radionice u 19. rujna te 26. rujna, od 18:30 do 20:30.

Sisačka umjetnica Ivana Svjetličić iza sebe ima nekoliko održanih izložbi u inozemstvu, a s ovom jedinstvenom radionicom, prvom ovakvog tipa u Hrvatskoj, željela je krenuti upravo iz svog rodnog grada.

 

Prošle jeseni u New Yorku imala svoju prvu samostalnu izložbu u galeriji Little Field Gallery, a godinu ranije u galeriji Van Der Plas.  Nakon te izložbe dobila je i poziv za sudjelovanje u kampanji gdje su se njezine slike, uz radove još 34 umjetnika, prikazivale na ekranima aerodroma, trgovačkih centara, ulica, dizajnerskih trgovina i sličnih mjesta  u New Yorku, Los Angelesu, Miamiju, Parizu i Londonu. Početkom 2023. godine svoje je radove imala priliku izložiti u madridskoj Galeriji Azur.

 

Posebnu je pozornost privukla i svojom slikom “Kolorita” koja je izabrana za izložbu “Wide open 12” u Brooklyn Waterfront Artist Coalition. Od svih prijavljenih radova, “Kolorita” je odabrana u top 60 koji su prikazani na izložbi, a ujedno je i jedina slika nekog europskog autora koja je svoje mjesto našla na navedenoj izložbi.

Krajem svibnja ove godine imala je i prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj, a na 23. listopada ponovno radove izlaže u galeriji na Manhattanu uz Picassa, Matissea i Miroa.

 

U ožujku 2025. godine svoja će djela izložiti u Parizu, a njezin će rad krasiti i naslovnicu 6. studijskog albuma  „Jiggled Juggler“ višestruko nagrađivanog francuskog  dvojca Obradovic-Tixier Duo

 

Broj polaznika je ograničen, zato je potrebno na vrijeme rezervirati mjesto. Više informacija o radionicama možete dobiti na broj mobitela 099 396 6220 ili na mail ivanasvjetlicic1309@gmail.com.

najčitanije